x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
Les set claus

Arrasar el pla d'Envalira?

Gaudir plenament de qualsevol meravella implica esforç mínim i preparació mental.
Actualitzada 08/07/2019 a les 06:48
Heu pujat mai fins al pla d'Envalira?
Fa temps que no és un espai verge. Des que la carretera va enfilar-se fins al coll del mateix nom, que les pistes d'esquí van anar-se obrint camí, el paisatge s'ha anat adaptant, reconstruint. Últimament: túnel, línies d'alta tensió...
Tot i així, si us hi arribeu de matinada, abans que el brunzir dels vehicles mobli massa l'aire fresc de l'ampla vall, o després d'una nevada, quan tot reposa sota un mantell uniforme que anul·la o atenua qualsevol soroll, o una nit de lluna plena, podeu gaudir d'una mostra d'harmonia i bellesa incommensurables. Poder gaudir plenament, amb tots els sentits, de qualsevol meravella, implica un esforç mínim, una preparació mental: que diferent pujar al Casamanya, pas a pas guanyant alçaria vers el cim, o fer-ho ben assegut en un helicòpter. Les fotos: semblants. Les vivències: ben diferents! On el cant d'ocell que ens ha fet frenar el pas? On la flor al peu del pi, molla encara de la rosada de la nit? Tot depèn de què s'entén per qualitat! Quants anys parlant de turisme de qualitat! Què entenem, uns i altres, per qualitat? Per a una gran majoria ―intueixo― significa: d'alt poder adquisitiu. Concepte força relatiu i alhora, amb el que va de segle, au!, cada vegada més escassa. Diem qualitat. En canvi, l'objectiu és sempre: quantitat, masses... Ara ha sorgit la idea d'arrasar el pla d'Envalira per a construir-hi un aeroport. Un aeroport que permeti a 200 000 turistes més venir cada any. A fer què? Un aeroport capaç de rebre vols de més enllà dels límits de l'espai Shengen. N'és aquesta la raó? I quines en seran les implicacions? Totes, més enllà de fer desaparèixer un dels racons més emblemàtics del nostre espai natural i que en qualsevol estat del nostre entorn seria sinó espai protegit, com a mínim espai catalogat a preservar. Com no fomentar que Andorra és un racó que cal saber merèixer? Però ens ho cal treballar, creure-hi.
  • #7 delpas
    (09/07/19 10:18)

    Tens molta raó Josep però hi ha gent que només veu la butxaca quan aquesta ja la té molt plena! quina pena! enlloc de cuidar el que tenim, de millorar-lo, no! Sembla que davant del diner ningú té cap possibilitat de paraula, ni a Govern, ni a Comuns. Per què serveixen les institucions?

    Respondre
  • #6 Pere
    (08/07/19 19:25)

    Andorra està fotuda, molt fotuda i el pitjor de tot, és la maca de vacuna -si dic vaccí, no m'entendrà ningú- ni antídot.

    Respondre
  • #5 Esther
    (08/07/19 16:51)

    Si els països tenen una ànima, la d'Andorra no crec pas que sigui la dels heliports. Fins a un cert punt obrir-nos ens ha ajudat a no morar-nos de gana.
    La questió d'ara és fins on estem disposats a obrir al risc de deixar de ser i d'oferir el que sóm.

    Gràcies Josep Dalleres, per expressar una consciència, ennla que molts ens hi retrobem.

    Respondre
  • #4 Maria Povedano
    (08/07/19 11:05)

  • #3 Jordi
    (08/07/19 10:47)

    Totalment d'acord amb tot.

    Respondre
  • #2 Peret
    (08/07/19 09:35)

    Crec que cap andorrá amb seny i estima al pais,voldria que el pla d'envalira es convertis en aeroport,per a mi personalment ja seria la fi d'Andorra i per no veure tanta desgràcia fins i tot em plantejaria deixar el pais per no veure-ho.

    Respondre
  • #1 Dand
    (08/07/19 09:19)

    L'hi dono tota la rao sr.Dallerès , cal dir-ho mes alt i fort tot aixó, pero tambe cal dir el que cal dir.... la plataforma de soldeu tambe entra dins del sac.... la nova pista d'esqui i telecadira a bordes d'envalira tambe....

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2019 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts