Desperta, Laurèdia!

Disposem de molt potencial, però ens manquen projectes polítics
a l’altura d’un poble ple de vida i d’iniciativa

Creat:

Actualitzat:

En temps d’eleccions, Sant Julià entra en una mena d’ebullició que converteix els nostres carrers en terreny adobat per a l’intercanvi d’opinions, queixes, exclamacions i tota mena de converses que canalitzen les nostres esperances, inquietuds i decepcions amb la política. Durant la campanya dels darrers comicis nacionals, les reflexions més recurrents pels carrers de Laurèdia van tenir un caràcter marcadament negatiu: des del “em sento lauredià/ana i m’estimo molt aquest poble però últimament em venen ganes de marxar a viure a un altre lloc” fins al “vaig a passar sovint els caps de setmana a altres parròquies perquè Sant Julià no se’m fa un poble agradable”, vam anar copsant el descontentament d’un poble que sembla patir un gran desencís amb els seus governants. Un sentiment que a cada legislatura sembla tornar-se més profund i desesperançador.

Malgrat això, els lauredians i lauredianes continuem sent gent avesada a donar el nostre temps lliure i la nostra energia a la comunitat de la qual ens sentim part íntegra. Aquest fenomen ha estat clau per crear caliu i cohesió en una població que segueix sent un exemple pel que fa al seu teixit associatiu. Els lauredians tenim un sentiment de pertinença molt marcat i una consciència de vinculació i cooperació molt arrelada.

Tenim el Centre Cultural i de congressos Lauredià, un espai privilegiat on germinen i on creixen multitud d’iniciatives artístiques i que alberga una escola d’art activa i concorreguda. Tenim entitats culturals amb molts anys de tradició, com ara l’Esbart Laurèdia i la coral Rocafort, que han portat el nom de la nostra parròquia i d’Andorra arreu del món. Tenim grups i companyies de teatre que han destacat en el camp de les arts escèniques durant anys. Tenim uns pastorets, un clàssic de les festes nadalenques, que enguany han celebrat el 25è aniversari. També gaudim d’Andorra Lírica i les seves òperes, tot un luxe per a una població de la nostra dimensió.

Tenim una estació i un club d’esquí de fons que ha vist créixer un dels millors esportistes nacionals dels darrers temps i que cada any organitza la festa del nòrdic. Tenim un centre esportiu que ofereix un programa d’activitats variades, bressol de nombrosos clubs de diferents disciplines.Tenim la germandat de Sant Sebastià i les seves fogaines. Tenim el museu del tabac amb exposicions dignes de grans capitals europees. Tenim comerços amb ànima on els propietaris i la gent que hi treballa et fan sentir com a casa. Tenim la Universitat, el Ministeri d’Educació i els centres de recerca més importants d’Andorra. Tenim una biodiversitat i una riquesa natural en els nostre boscos i terrenys comunals, bona part dels quals han estat reconeguts com a patrimoni de la humanitat per la Unesco. Tenim un ric llegat espiritual i patrimonial en el nostre santuari de Canòlich i petites esglésies romàniques d’alta muntanya. Tenim el Canòlich Music Festival i les misses joves, i les misses “rocieras”. Som una parròquia que té un gran nombre de productors agrícoles i artesanals del país. Tenim horts socials on la nostra gent gran i no tan gran es mantenen actius i cultiven amistats.

Disposem de molt potencial, però ens manquen projectes polítics a l’altura d’un poble ple de vida i d’iniciativa.

Potser ja és hora que Sant Julià també esdevingui un referent en l’àmbit polític. És hora que la gestió comunal es regeixi pels principis fonamentals de transparència, honestedat i sostenibilitat i que les línies d’actuació dels governants es basin en la recerca del bé comú per als ciutadans i les empreses lauredianes. Cal fomentar el treball en equip i la participació activa de la població en la política, ja que la democràcia no ha de consistir només a dipositar el vot en una urna cada quatre anys. En aquest sentit, hem de ser capaços de reinventar la política de la nostra parròquia, i donar així resposta a les necessitats de la ciutadania de manera coherent, tot aglutinant forces al voltant d’una idea de poble que s’allunyi de projectes ruïnosos que estan mancats de sentit comú.

Per totes aquestes raons, i perquè ens estimem Sant Julià, diem ben fort:

DESPERTA, LAURÈDIA!

Etiquetes:

tracking