La tribuna

Papers i vots

Per quina raó hem de comptabilitzar i fer servir milers i milers de paperetes? Per quin motiu hem de mobilitzar tanta gent i recursos?

Creat:

Actualitzat:

Paper i més paper; tones i tones de paper, sobretot en època d’eleccions a qualsevol país del món. Cartes a la bústia, pòsters al carrer, i, al final papers i sobres en què poder votar i depositar l’opció escollida.

Cartes de banc, factures de companyies, notificacions i molta, molta propaganda de qualsevol producte comercial. Paper i més paper.

Arbres i arbres destrossats, muntanyes de cel·lulosa gastada que no caldria fer servir.

Què passa en la immensa majoria d’aquestes cartes ? Van a parar a les escombraries, en el millor cas al reciclatge, sense ni tan sols haver obert el sobre. Tones de paper malgastades, malbaratades.

Vivim en un món en el qual tard o d’hora fins i tot els diners en paper acabaran per desaparèixer; de fet, ja no es fa servir en moltes de les transaccions.

La història del paper és trista, perquè realment en necessitem molt menys del que fem servir. En un món absolutament digitalitzat, el paper sols hauria de poder utilitzar-se en el seu component lúdic i cultural, en els diaris (mentre durin) i en el llibres en el format habitual. El llibre electrònic també és una bona opció, però el plaer de la lectura en format llibre imprès sembla que seguirà durant bastants anys. Paper per a llibres i llibretes, i paper per a cartes i alguns documents. I, en cas de necessitat, bosses de paper que substitueix un dels principals problemes del món actual: el plàstic. Més perillosa resulta encara la història relacionada amb el plàstic, una indústria a la qual costarà molt gua-nyar-li terreny. Però deixem el plàstic per avui i tornem al paper.

El paper no és necessari en la majoria de casos. La majoria d’operacions que abans fèiem amb paper avui en dia es poden fer de manera electrònica i el cas que sembla més clar és el de les votacions als països democràtics. Per quina raó hem de comptabilitzar i fer servir milers i milers de paperetes? Per quin motiu hem de mobilitzar tanta gent i recursos ? No seria molt més senzill poder votar des de casa, des de l’ordinador o des del mòbil? Hi ha mil maneres de fer ho de forma segura ,sense que es produeixi el més mínim frau. És més fàcil i imagino que molt més segur votar de manera electrònica que fer-ho de la manera convencional.

Un dels principals problemes en jornades electorals es l’abstenció. Si es pogués votar per la xarxa, tindríem un índex molt més alt de participació, no gastaríem paper i tothom estaria la mar de content.

I la festa de la democràcia? Doncs aquest mateix dia es podrien organitzar actes al carrer per celebrar-la; i fins i tot el partit guanyador es podria permetre una mica de confeti.

tracking