Les set claus

I el pitjor, per arribar

Si no fem res, l’impacte del cicló i les inundacions tindrà greus conseqüències

Creat:

Actualitzat:

Tot just fa un mes que el cicló Idai, el pitjor que ha afectat l’Àfrica Meridional els passats vint anys, va devastar parts de Moçambic, Malawi i Zimbàbue. És difícil posar-se a la pell d’alguna dels prop de tres milions de persones, la meitat infants que, en uns minuts, van perdre tot el poc o molt que tenien. Les fortes plugues i vents van fer volar pels aires els seus somnis: centenars de milers de cases destruïdes, milions de desplaçats interns, escoles i hospitals inutilitzables, carreteres inaccessibles i un llarg etcètera de danys.

Però el que diuen els experts en emergències és que el pitjor encara estar per arribar. Les zones inundades pel pas del cicló creixen dia a dia: només a Moçambic, la devastació ocupa la mateixa extensió que Luxemburg! Actualment els principals problemes, causats per la manca d’accés a l’aigua potable, són l’expansió del còlera (ja s’han confirmat més de 5.000 afectats) i dels casos de diarrea que poden comportar un increment de la desnutrició, i també de la malària per l’estacament de les aigües. A més, es tem que augmenti la inseguretat alimentària pels danys provocats als conreus, justament ara que s’estava prop de l’època de la collita, cosa que comportarà una pujada dels preus dels aliments i alhora de la malnutrició.

I enmig de tot aquest ball de números, darrere de cadascun d’ells hi ha una nena, un nen, una adolescent, un jove, una dona o un home, aquí quasi no hem sentit a parlar gaire d’aquesta catàstrofe, deu ser que no hi ha hagut suficients morts perquè se li doni la cobertura mediàtica que es mereix una situació que ha afectat milions de persones. Però no per això, ens n’hem d’oblidar: aquestes persones necessiten que es treballi a contrarellotge per donar-los accés a l’aigua potable, perquè rebin vacunes, que se’ls pugin subministrar mosquiteres.

I tots hi podem ajudar només trucant al 141 i fent un donatiu a la Plataforma d’ONG d’Andorra.

tracking