x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

L'endemà

La campanya ja ha acabat, només queden els damnificats
Actualitzada 08/04/2019 a les 07:31
L’anomenat oficialment vot per dipòsit judicial és una idiosincràsia andorrana a conservar. El seu gran èxit ha de fer veure a les institucions que les persones volen votar còmodament. Els agrada fer-ho a la seva conveniència. Ara ho poden fer a la Batllia en el moment que més els convé; més endavant potser ho podran fer de forma telemàtica. A més, per a molta gent acudir diumenge a votar al comú representa el sacrifici de la seva rutina dominical. I per als que són a fora, el vot per correu és complicat.
Endemés, si el vot és secret, encara ho és més quan es fa a la Batllia. Allí es pot votar lluny de les mirades escrutadores dels polítics que t’atenen a l’altra cara de l’urna comunal. Són moltes les persones que pel fet de ser sensibles, tímides, o poc agosarades, es poden arribar a sentir intimidades. Fins al punt que haver de passar per aquest tràngol els pot fet quedar-se a casa. Per això, votar a la Batllia seguirà sent l’opció dels que volen votar bé. Els guanyadors d’aquestes eleccions n’han de prendre bona nota. Si reformen la Llei electoral, prevegin, si els plau, que les meses electorals estiguin constituïdes exclusivament per persones sense cap càrrec polític.

També haurien de replantejar-se el desenvolupament de la campanya electoral. Enguany, la saturació d’actes ha estat aclaparadora. Els incomptables debats que s’han realitzat a diversos mitjans han impedit als candidats tindre un contacte més directe amb els ciutadans. En una societat de dimensions reduïdes com la nostra, tothom hi guanyaria afavorint el contacte personal entre els candidats i els votants. Una encaixada de mans, una mirada, un intercanvi d’opinions, segellen el pacte entre el que es presenta i el que li entrega la responsabilitat de governar. Calen, doncs, trobar nous formats.
Tanmateix, l’abstenció i la poca credibilitat de la política són fruit de la manca d’informació que es posa a disposició de la ciutadania. Les persones són intel·ligents. Saben triar el que més els convé, sempre que tinguin informació suficient al seu abast. Només cal que els arribi de forma planera i de manera constant més enllà del període electoral. Perquè pretendre que una persona desinformada voti per la millor opció, informant-lo només durant els dies de campanya, és com forçar l’alimentació de les oques per obtindre un bon foie gras. Tota una brutalitat.
  • #1 No al vot telemàtic...
    (08/04/19 16:43)

    Te raó en que hi ha gent tímida o que vol estar fora de mirades escrutadores o que, senzillament, no pot ser present el dia de les eleccions, anirà a la batllia, i es una fórmula perfecta i que te que continuar. D'altra banda, la gent que no som tímida, que no ens fan fred ni calent les mirades escrutadores, i que gaudim del dia de les eleccions per anar a votar, per xerrar amb coneguts i gent que fa temps no et trobes i Disfrutar de l'ambient perquè sentim el país, continuarem gaudint d'anar a dipositar els sobres a les urnes el dia D. Axó si, estic totalment en contra del vot telemàtic que, en la meva opinió, es digui el que es digui,POT SER FÀCILMENT MANIPULAT!

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts