Foc i lloc

Una mala llei de Funció Pública

Ens comprometem a derogar-la i a buscar el consens per fer-ne una de nova

Creat:

Actualitzat:

DA va consumar ahir la segona part de la retallada de drets a la qual ha sotmès en aquest tram final de legislatura tots els treballadors andorrans. Si fa unes setmanes aprovava una reforma que perjudicava en gairebé totes les seves facetes –des de condicions laborals fins a les possibilitats de negociar-les i mobilitzar-se per intentar millorar-les– els empleats del sector privat, ara li ha tocat rebre al públic.

La nova llei de Funció Pública neix de la pitjor forma possible. No és un bon text. Especialment perquè s’ha tirat endavant sense el consens necessari amb els treballadors públics, que hi estan clarament oposats, com va quedar en evidència amb la multitudinària concentració –la segona en tot just un mes, cosa inèdita a Andorra– que va tenir lloc en un espai tan emblemàtic dels fracassos taronja.

Són molts els aspectes d’aquest text que no podem compartir. Entre ells, el fet que suposarà una rebaixa dels salaris que acabaran percebent al llarg de la seva car­rera molts treballadors. El mateix Govern afirma que es vol fer sostenible el sistema; per tant, es busca un cost menor i això només pot suposar que, potser no tots, però molts funcionaris acabaran percebent menys diners que amb l’actual sistema.

Ens preocupa, especialment, el fet que sense voler fer un debat en profunditat s’hagi optat per eliminar la figura de funcionari en la gran majoria d’àmbits de l’administració. Treballadors de departaments tan importants com l’educació, la inspecció de treball, la cura del medi ambient o la gestió de dades confidencials no tindran aquesta consideració. I no podem oblidar el risc de pèrdua d’independència i la inseguretat jurídica que aquesta nova condició comporta. És ridícul que una de les excuses per a aquest canvi sigui el fet de voler garantir els drets d’aquells empleats públics que no siguin andorrans, venint del Govern del no a la doble nacionalitat, del no a reduir els anys per accedir al passaport o del no al dret a vot a les comunals.

Des del PS ens comprometem, si tenim la confiança de la ciutadania, a derogar aquesta mala llei. I, després, buscar, tal com ja vam fer l’any 2010, el consens necessari per tirar-ne endavant una de nova que realment posi en valor i modernitzi la nostra Funció Pública.

tracking