La tribuna

Cal evitar les substàncies perilloses a la feina

“El treball dignifica”, diu la dita, i té molta raó. Però a vegades també es corre risc o perill. Per això existeix l’Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball

Creat:

Actualitzat:

“El treball dignifica”, diu el refrany, i té molta raó. Però compte perquè a vegades també es corre risc o perill si es manipulen substàncies perilloses o en males condicions. I a Europa aquest risc és més habitual del que la gent s’imagina. Per això hi ha entitats que vetllen, com l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball (EU-OSHA), que està endegant la campanya 2018-2019 amb l’objectiu de sensibilitzar la societat (dels empresaris i dirigents als treballadors i treballadores) sobre els riscos reals que representa la manipulació de les mateixes substàncies perilloses.

L’objectiu d’aquesta campanya és sensibilitzar i fomentar l’avaluació de riscos facilitant la informació sobre eines pràctiques i creant oportunitats per compartir bones pràctiques, com ara l’eliminació i substitució de substàncies perilloses o redoblar la sensibilització sobre els riscos reals. I ho farem concretant-ho amb set mesures concretes i que són les següents:

1. Riscos físics. La remor excessiva que afecta els òrgan auditius. Les vibracions produïdes per la maquinària que poden afectar la columna vertebral, dolors abdominals i digestius i, fins i tot, mal de cap.

Una il·luminació excessiva pot afectar la vista i per això cal vigilar el tipus de làmpades i respectar els nivells de llum adequats.

Temperatura i humitat. Si aquests són excessius (per excés o per defecte) també pot alterar la nostra salut. Els valors ideals a la feina són una temperatura de 21 graus i una humitat del 50%.

Les radiacions ionitzants. Són ones electromagnètiques que, sense que ens adonem, alteren l’estat físic.

2. Riscos químics. Aquests són produïts per processos químics i pel medi ambient. Les malalties com les al·lèrgies, l’asfixia, o algun tipus de virus són produïdes per inhalació, absorció o ingestió. Cal protegir-se amb mascaretes i guants. I també delimitar l’àrea de treball.

3. Riscos biològics. Són els produïts pels virus, bacteris, fongs i paràsits, i són deguts al contacte de tot ésser viu o vegetal. Per evitar-los cal tenir present un control de vacunes i, sobretot, protegir-se amb l’equip adequat.

4. Riscos ergonòmics. L’ergonomia és la ciència que cerca adaptar-se de manera integral a la feina i a la persona. Els factors principals de risc són: les postures inadequades, l’aixecament de pesos i els moviments repetitius, que són els causants de danys físics i molèsties.

5. Riscos psicosocials. Alguns d’aquests riscos ens poden afectar a tots en determinats moments de la vida laboral. Alguns dels més comuns són: estrès, fatiga i monotonia. Com a mesura preventiva és recomanable respectar els horaris estrictes. I no excedir-se a fer hores extres. Cal fer un descans, com a mínim, de 15 minuts cada 6 hores de treball. L’estabilitat i un bon ambient de treball, humà, ens poden ajudar a disminuir aquests riscos.

6. Riscos mecànics. Aquesta classe de riscos afecta especialment feines d’altura, sobre superfícies inestables, amb un mal us de les eines o equips defectuosos. Cal revisar la maquinària amb la qual treballem habitualment.

7. Riscos ambientals. Aquests són els únics que no podem controlar, ja que es manifesten a través de la pluja, la tempestat o les inundacions. Cal ser –com a norma general per a tots els set punts– prudents.

Per a més detalls sobre aquest tema podeu entrar a la web EU-OSHA, en què hi ha més informació que, sovint, ens passa inadvertida i que ens pot ajudar a fer la feina habitual en millors condicions.

Els actors principals per evitar o disminuir riscos de substàncies perilloses són tres: en primer lloc els empresaris, després els directius i, finalment, els propis treballadors o treballadores. I entre aquests darrers els líders sindicals tenen un paper predominant, plantejant als directius i empresaris els riscos i les mesures que cal prendre en cada situació.

Alguns o algunes es passen tantes o més hores al taller o a l’oficina que a casa. I tot el que ens faci més lleuger el treball creant bon ambient humà i, en el cas que ens ocupa avui, evitar riscos de substàncies perilloses o elements nocius com els que hem apuntat en els set punts exposats, serà benvingut.

“El treball dignifica”, com dèiem tot just començar, i ens fa sentir-nos útils. Però que –a més a més– no sigui un perill.

tracking