Foc i lloc

Any nou, reptes nous

El repte del 2019: la màxima participació ciutadana

Creat:

Actualitzat:

S’enceta un any nou. Ple d’incògnites i d’interrogants. En tots els àmbits. Econòmic, polític, social, aquí i a fora. Un any farcit de perills, també, que s’hauran d’afrontar. No hi ha més remei. I no únicament a casa nostra, sinó en molts altres indrets del planeta.

En primer lloc, als Estats Units. Comencen a sorgir uns quants dubtes sobre la política econòmica del magnat de l’immobiliari que ha sabut assaltar el poder. La seva voluntat de barrar el pas als productes importants implica mesures de retorsió dels altres països. Totes decisions que impacten les empreses americanes i els dificulten l’accés a d’altres mercats. I, a l’ensems, entre altres conseqüències danyoses, porten a reduir les poques ajudes socials que suavitzaven, almenys en part, les enormes desigualtats de la societat americana.

Europa també intentarà continuar amb la seva construcció. L’aparició de democràcies illiberals, concepte nou inventat per alguns governants, i personificades per partits polítics extrems per no dir d’ultradreta, porta a pensar que les eleccions del mes de juny podrien implicar un gir de 180 graus en les polítiques seguides fins ara. Per tant, en cas de victòria d’aquests, encara que sigui relativa, un augment de les tensions amb el correlatiu efecte negatiu.

Aquesta enumeració, pessimista però realista, podria incloure alguns altres països autoritaris, els quals, sense cap escrúpol, han instaurat de nou la figura de l’assassinat d’opositors com a eina de poder.

Sortosament, ara per ara, a casa nostra, quedem lluny d’aquests despropòsits. Ara bé, l’any 2019 serà també un any de mutació que conduirà el país cap a un futur encara incert. D’aquí a poc, haurem de triar un nou Consell General i de retruc un nou Govern, que tindrà a càrrec seu, entre altres innombrables missions, continuar la negociació amb la Unió Europea, i assegurar l’imprescindible desenvolupament econòmic i social del Principat. Amb vista a aquest objectiu, sembla imprescindible atorgar la màxima representativitat als futurs elegits. I això passa per una exposició exhaustiva dels diferents projectes polítics, amb l’objectiu comú i essencial de fomentar la participació del ciutadà als pròxims comicis.

tracking