Sopar amb amigues estupendes. Fa molts anys que ens coneixem i ens estimem molt. Això no vol dir que estiguem d’acord amb els plantejaments polítics o que compartim propostes i solucions als problemes i reptes dels nous temps. Aquesta vegada va ser el problema de l’habitatge a Andorra i el paper de l’Estat. Discutir i parlar serveix per conèixer posicions i sospesar la importància que tenen o com d’esteses estan en la nostra societat. Vaig constatar que no tothom entenia de la mateixa manera què és això de l’Estat i el seu paper, cosa que em va posar en alerta i amb la necessitat de reflexionar-hi i de compartir-ho a través d’aquestes línies.
L’Estat és la formació històrica i social organitzada com a unitat política amb plena sobirania i els seus elements són el territori, la població i el conjunt estable d’òrgans i de procediments per a prendre decisions i per a executar-les. Els i les socialdemòcrates sabem que els poders públics són el millor instrument per a la transformació social i per assolir la societat igualitària a què aspirem. En l’administració pública recau la protecció i garantia dels drets de la ciutadania, l’estímul de l’activitat econòmica, la promoció de la igualtat d’oportunitats i el manteniment i la salvaguarda de la cohesió social. És l’administració la que transforma declaracions en drets efectius i la que empodera la ciutadania enfront els poders econòmics, socials o culturals que comprometen els seus drets i la seva autonomia personal. Valorem i defensem el que és públic com a estratègia i el benestar de la societat com a objectiu. Entenem i continuarem treballant per una administració com a instrument per fer possibles les polítiques de reforç de l’Estat del benestar, d’igualtat, de foment de l’ocupació, de desenvolupament sostenible i de revitalització democràtica, perquè estiguin ben dissenyades i pressupostades, s’implantin eficaçment i siguin avaluades.
Demos va dir..Llegint aquesta columna m'he traslladat al segle passat, ja que la definició d'Estat actualment ja no és aquesta, com tampoc l'eufemisme estat del benestar i el terme democràcia. El procés de globalització ha canviat les regles del joc i la història es veu obligada a reescriure. El sistema financer internacional i la globalització de l'economia a convertit a l'Estat en una titella al servei del capital i els seus interessos ja que en una democràcia els governs han de respondre per la seva política social i econòmica davant l'electorat que els va votar i no obstant això tal és la pressió que exerceixen els fluxos de capital que la política s'orienta a satisfer als mercats que a les necessitats del ciutadà.
RespondreBravo ! Una cosa es el desig i, un altra ben diferent, la realitat! I la realitat, desgraciadament, es el càrrec polític com a modus vivendi, res a veure amb el discurs social, no importa sota quines sigles.