Foc i lloc

El projecte Aptitude

La sostenibilitat del sistema sanitari és un aspecte molt preocupant des de ja fa temps

Creat:

Actualitzat:

Representa un tema de transcendental importància, no solament des de la visió de la sanitat pública, sinó també sobre el model, sostenibilitat i manteniment de la qualitat assistencial.

El diagnòstic sobre la situació actual que ha provocat l’augment de la despesa sanitària es pot plantejar des de factors que impacten sobre la demanda, com poden ser l’envelliment de la població, l’augment de la prevalença de malalties cròniques, l’augment de les expectatives, la freqüentació dels ciutadans, la disminució dels hàbits saludables, i també des de factors que incideixen sobre l’oferta com són l’evolució de la medicina i la tecnologia, les duplicitats, la complexitat, la fragmentació i la manca de continuïtat assistencial.

Des de fa temps que cal una profunda transformació del sistema sanitari que ajudi a adaptar l’actual model de prestació assistencial a les noves demandes del sector i de la societat.

Segons el departament d’Estadística, la despesa sanitària ha crescut considerablement durant els últims anys, la despesa per capita assoleix els 1.661 euros davant els 1.590 euros que representava l’any 2016. Aquesta tendència de creixement s’observa de forma continuada els últims anys i de forma similar al que s’observa en altres països de l’entorn. L’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida, juntament amb la utilització de noves tècniques i de tecnologies més avançades, la cronificació de les malalties, moltes de les quals prolonguen la vida de les persones, contribueixen a l’increment de la despesa en salut.

L’envelliment representa un dels grans reptes a afrontar i ha de ser tractat des d’una perspectiva multidisciplinària, posant èmfasi a cuidar.

La participació d’Andorra en el projecte Aptitude, un projecte que s’emmarca dins dels programes operatius de cooperació finançats per la Unió Europea del projecte Poctefa, ens ajudarà a buscar com millorar la qualitat de vida de la gent gran per tal de retardar la seva dependència o institucionalització mitjançant diferents intervencions dirigides a la detecció i tractament de la fragilitat i prevenir la pèrdua d’autonomia.

Podem estar d’acord que destinar recursos a la prevenció serà un estalvi en el futur.

tracking