La tribuna

Resposta a Higini Cierco

Diari d’Andorra contesta a la carta d’Higini Cierco, que reproduïm íntegra a peu de pàgina, on demana el dret a rectificar per un article sobre la seva relació amb el comissari espanyol Villarejo.

Creat:

Actualitzat:

Distingit lector,

En primer lloc volem agrair-vos els vostres comentaris, que com els de tots els lectors que ens escriuen, són molt benvinguts sempre. Per fi algú sembla preocupar-se de l’honor i el bon nom familiars, després que determinada premsa, Valira amunt i Valira avall, hagi intentat rebentar –sense cap escrúpol– la reputació, la dignitat i la bona imatge de persones, autoritats, famílies i institucions del nostre país amb falsedats, injúries i calúmnies, a través d’altaveus d’internet i, fins i tot, amb llibres d’encàrrec, i emissions de TV en el prime time de la Valira avall.

Segur que vostè també es pregunta, com nosaltres, qui pot estar darrere d’aquestes publicacions, tan repugnants, que malmeten tant la nostra professió, i que tant fàstic ens fan a tots. I quin interès defensen, finalment, sota l’anonimat, quan se’n prenen a funcionaris i electes que tenen a veure, d’alguna manera o altra, i amb un criteri paranoic, amb la investigació, judici o resolució administrativa d’un determinar assumpte de blanqueig internacional...

Els volen amedrentar? Treure’ls del davant, amb assassinats de caràcter i reputació? Potser algú voldria substituir-lo per persones més mal·leables?

És molt i molt commovedora la preocupació que manifesteu de protegir el vostre honor i el de la vostra família. Hem vist tants honors de persones trepitjats en aquests darrers tres anys... Qui ho havia de dir!!!

És per això que hem rellegit, com no podia ser menys, l’article on recollíem les manifestacions que altres mitjans, Valira avall, publicaven del Comissari Villarejo, un altre paladí de la transparència i el respecte a la llei, que vostè invoca tant –i fa bé- en defensa de l’honor de la seva família.

Francament, creiem que el nostre reportatge recull i reprodueix fidelment el que els diferents mitjans de Valira avall havien reportat sobre les converses entre els seus periodistes i el dit Comissari espanyol, sense afegir-hi res que no es digui en les fonts. Entenem la seva preocupació que no es pogués deduir cap relació clientelar entre Vostè i aquest Comissari, que si no és laboral o d’assessorament, el lector podria entendre que fins i tot podria ser d’amistat.

Però com que ni els quasi trenta anys d’història pública del Diari garanteixen la perfecció dels nostres articles, i davant del dubte, ahir vam publicar una pàgina dret de rectificació en el sentit que Vostè ens demanava, les expressions “treballar per”, per “ajudar”, donant complida satisfacció al dret de rèplica que Vostè invoca. Pocs lesionats hauran tingut el dret que es rectifiqui les insídies que es publiquen a diari en altres mitjans, Valira amunt, Valira avall, en aquests temps.

Estem segurs que la seva commovedora preocupació pel seu honor i el de la seva família el compten entre els que empatitzem amb qui, individus i família del nostre país, s’han vist sota el foc mediàtic de falsedats, insídies i calúmnies per haver-se creuat, sembla ser, en el camí d’uns que pensen que l’aplicació de la justícia no va amb ells. Vist així, quan han baixat gratuïtament acusacions gruixudes de robatori, tràfic de materials preciosos, tràfic d’estupefaents i narcòtics, rentat de diner, així com contractació de prostitutes i un llarg etcètera, creiem encara que la nostra manera de donar les notícies sí que respecta la veracitat, la imparcialitat i els fets, sigui qui sigui el protagonista.

No tenim dubtes que l’actuació d’aquest Comissari només pot estar guiada pel desinterès, l’altruisme i l’escrúpol de no causar cap dany a les famílies i individus que, de tant en tant, i Valira amunt, es veuen denigrades per mitjans digitals en mans de no sé sap qui, Valira avall. La gran experiència d’aquest contrastat professional, quins mètodes expeditius qüestionen només els envejosos i els timorats, i quin desinterès pels diners es simplement colpidor, només es pot considerar una aportació al país de la qual vostè en podrà estar orgullós. Segur que en donaran comptada fe les nombroses gravacions que, sembla ser, obren en poder d’aquest subjecte i que sembla que recullen tots i cadascun dels arranjaments que feia amb els seus amics. De manera sempre desinteressada, és clar.

Finalment, una reflexió: si hi ha infern, hi ha d’haver dos llocs especials que podien arribar a connectar-se, un per als cínics que amb una mà es pixen en l’honor de persones famílies i institucions, i un altre per a aquests que escriuen reclamacions demanant –amb la llei a la mà, sí!... –que es respecti escrupolosament el seu honor i el de la seva família.

CARTA D'HIGINI CIERCO

Andorra la Vella, 8 de novembre de 2018 Distingit senyor, El qui sotasigna, Higini CIERCO NOGUER, de nacionalitat andorrana i amb domicili professional a IMSA, Ctra. de la Comella, de la parròquia d’Andorra la Vella, en nom propi i en el de la meva família, mitjançant la present, tinc a bé plantejar-li l’exercici del dret de rectificació, d’acord amb el que disposen els articles 13 i 17 de la Llei 30/2014 del 27 de novembre, qualificada de protecció civil als drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge. En efecte, el Diari d’Andorra, en la seva publicació d’ahir, dia 7 de novembre, incorporava un article amb el titular següent: “El comissari Villarejo va reconèixer que estava treballant per als Cierco”. Si bé el contingut de l’article reprenia la informació publicada sobre la qüestió en mitjans de comunicació espanyols, el que s’anunciava en el titular qüestionat és totalment fals. I aquesta falsedat, reproduïda en els termes “estava treballant” pretén traduir l’existència de “vincle professional” o potser “encàrrec” quan en cap moment, ni en cap dels mitjans en els quals el Diari d’Andorra posa la seva informació, es diu, o ni tant sols es dedueix. Entenem doncs que aquesta posada en escena d’un possible vincle contractual amb determinades connotacions il·legals és totalment subjectiu, arbitrari i malintencionat. Per consegüent, i considerant aquest titular, evident en la portada mateix del Diari i fent part de tota una plana en la pàgina 6, ens causa un evident perjudici reputacional i considerem que és una intromissió il·legítima en el dret a l’honor de la família. Atesa la protecció que fa del dret a l’honor a la nostra Constitució (articles 14 i 41.1) com la llei qualificada esmentada que considera que el dret a l’honor “està fonamentat en el dret a la dignitat que es requereix per al lliure desenvolupament de la personalitat en la convivència social, i es defineix com el dret que té tota persona a ser respectada, i a no ser escarnida ni humiliada, ni davant d’ella mateixa ni davant dels altres”, entenc que l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i d’informació no pot en cap cas emparar-se en falsedats difoses voluntàriament i que de cap manera es troba reunit algun dels supòsits previstos en l’article 4.2. Per consegüent, i d’acord amb el que disposen els articles 13.1 i 13.3 de la llei esmentada, requereixo a la direcció del Diari d’Andorra perquè “publiqui una rectificació de forma equivalent i proporcional a aquella amb què se l’ha al·ludit, i gratuïtament, en el mateix suport i en condicions equivalents a aquelles a les quals s’hagi produït l’al·lusió”, i això en els terminis que fixa la mateixa llei qualificada. A l’espera de la seva col·laboració, atentament. Higini CIERCO NOGUER

tracking