Les set claus

La llei de navegació aèria

Rep, Andorra, alguna retribució per la conti­nuada utilització del seu espai aeri?

Creat:

Actualitzat:

No fa pas gaire més d’un parell de setmanes, se’m va fer arribar per via de les xarxes socials una aplicació que va deixar-me, literalment, bocabadat. Es tracta d’un estri que et permet visionar, en temps real, el trànsit aeri real sobre un determinat territori.

No cal ni dir que només rebre’l vaig verificar si era tal com se’m deia al missatge. I sí. Poden provar-ho: fr24.com/apps. Sembla un joc. Es pot prendre la mesura de quin és el tràfic aeri que es mou per damunt dels nostres caps sense que en siguem plenament conscients, crec jo.

Pura curiositat, evidentment, vaig situar en pantalla el territori andorrà. Va quedar clar, en menys d’un minut d’espera, que només veiem una part ínfima dels ginys que volen per damunt dels nostres caps i de les nostres muntanyes. Ja m’havia adonat que ara passaven molts més avions pel nostre cel que no pas quaranta anys enrere. Tants?

Vaig continuar uns quants minuts més seguint el recorregut d’aquells aparells grocs, talment soldats de plom movent-se sobre un camp de batalla dels de la nostra infantesa...

Va venir-me en ment un projecte de llei que va arribar al Consell General fa ja uns quants anys. I que es va aprovar. No era pas de les lleis que, personalment, considerava de les més urgents en aquells moments. Portava títol: Llei de navegació aèria...

L’he cercada. L’he trobada. Fou aprovada el 9 de novembre del 2000. L’he tornada a llegir.

L’article primer glosa: “La present Llei té per objecte establir el règim jurídic de l’aeronàutica civil al Principat d’Andorra”.

El mes vinent farà divuit anys que es va aprovar la llei. Les preguntes que m’he posat en retrobar-la són moltes i molt diverses. Aquí unes quantes: s’ha conclòs cap acord internacional al respecte amb els països veïns? S’han actualitzat les sancions? L’Estat andorrà rep alguna remuneració per la utilització del seu espai aeri? S’ha dut a terme quelcom del que prescriu dur a terme?

tracking