La tribuna

Primer intercanvi automàtic d'informació

Es tractava de tot un repte que podia haver suposat un problema per al negoci bancari. No obstant això, no només ha estat superat amb èxit, sinó que ha estat una oportunitat

Creat:

Actualitzat:

Aquest mes de setembre, Andorra ha intercanviat per primera vegada informació fiscal de manera automàtica amb 41 països, entre ells els de la Unió Europea. Es tractava de tot un repte que podia haver suposat un problema per al negoci bancari del país. No obstant això, no només ha estat superat amb èxit, sinó que novament hem sabut transformar-ho en una oportunitat, adaptant les nostres estratègies a un model bancari reconegut internacionalment.

L’any 2018 en particular ha representat una mostra més de la capacitat de les entitats bancàries d’adaptar-se als reptes i canvis que s’han anat presentant al llarg dels anys. Un dels més importants ha estat el de la transformació del sector per ajustar-se als estàndards internacionals de transparència i cooperació.

Aquest camí cap a la transparència fiscal iniciat fa més d’una dècada amb la progressiva implantació dels nous estàndards internacionals, entre ells l’estàndard global relatiu a l’intercanvi automàtic d’informació entre jurisdiccions (el Common Reporting Standard o CRS), ha afrontat aquest any la seva recta final amb el primer intercanvi efectiu d’informació.

Gràcies a la feina feta per les entitats bancàries els darrers temps, preparant tots els procediments i mitjans informàtics necessaris, el passat mes de juny els bancs van poder trametre al departament de Tributs d’Andorra la informació recollida durant l’any 2017 i relativa a contribuents a l’estranger amb un compte a Andorra. D’aquesta manera s’han pogut complir amb els calendaris establerts per l’estàndard internacional i els terminis de l’acord amb la Unió Europea.

Posteriorment, durant aquest mes de setembre, el departament de Tributs ha procedit a intercanviar la informació rebuda per les entitats bancàries, i resta de subjectes obligats –com determinats organismes d’inversió col·lectiva o les companyies d’assegurances– als països corresponents. Aquest primer intercanvi s’ha realitzat amb 41 països, entre ells, els estats membres de la Unió Europea.

Des d’Andorran Banking s’ha seguit de molt a prop el procés d’adopció de l’intercanvi automàtic d’informació i s’han anat analitzant els requeriments establerts al CRS. També s’han elaborat diverses guies explicatives del contingut i funcionament de l’intercanvi automàtic d’informació que, a més d’altra informació rellevant i d’interès, es poden trobar penjades al web de l’associació de bancs andorrans (www.andorranbanking.ad).

Aquest primer intercanvi, tot i ser només el primer pas, suposa una fita d’especial importància per al sistema financer andorrà. A partir d’ara, l’intercanvi automàtic d’informació es durà a terme de forma anual. El 2019 s’intercanviaran dades del 2018 amb 73 jurisdiccions, sempre que aquestes compleixin amb els estàndards de confidencialitat i protecció de dades.

La incorporació d’aquest nou mecanisme de cooperació permet complementar el marc jurídic i legal que el país ha anat modificant des del moment en què es va comprometre l’any 2009, amb la Declaració de París, a iniciar el procés de reformes per tal d’adaptar-se als estàndards fixats per l’OCDE en matèria de transparència.

Tot i l’èxit que aquesta implementació representa, la banca andorrana no es conforma d’haver aconseguit adaptar-se a la normativa internacional de transparència, sinó que continuem afrontant nous reptes que ens permetin seguir evolucionant el nostre model de negoci cap a un millor servei als nostres clients i cap a uns millors resultats.

*Esther Puigcercós, Directora general d’Andorran Banking

tracking