x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

No informar ni d'una mort

Opacitat i traves en la gestió comunicativa de bombers i policia
Actualitzada 21/08/2018 a les 07:01
És ben sabut que unes institucions democràtiques han de saber comunicar, i que aquelles que presten un servei públic han de garantir un impecable transvasament de la informació per tal que arribi correctament a la ciutadania. En això, els mitjans de comunicació juguen un paper essencial que, sovint, a Andorra, els emissors de la informació no tenen gaire clar. És el cas de la policia i els bombers, dos cossos que per la importància de la informació que manegen haurien de tenir com a prioritat assegurar-ne una correcta transmissió. Des de notificar successos a donar-ne les dades suficients com per poder informar-ne bé. Perquè tenir un canal fluid de comunicació amb els mitjans no és cap capritx del periodista, és l’única manera de fer que el ciutadà sàpiga el que ha passat i estigui ben informat. Quelcom que de vegades no sembla importar gaire als responsables de comunicació d’aquests cossos. Certament, la relació que mantenen amb els mitjans es basa més en l’opacitat i a posar traves al professional que a facilitar-li la feina, una feina que no fa per caprici propi, com dèiem, sinó en benefici del lector. Ja és prou escandalós des de l’òptica d’un Estat modern i democràtic que en cas d’un crim o d’un fet sonat no es faci una roda de premsa per proporcionar tots els detalls dels fets, com perquè a sobre –i és el que passa al Principat– posin obstacles als periodistes a l’hora de recollir informació i fer la notícia. Les informacions parcials, mancades de tota la successió dels fets i amb buits que obstaculitzen la comprensió del que ha passat, només perjudiquen aquells a qui ens devem els uns i els altres: els ciutadans. I aquest boicot constant al periodista s’exagera com més greu és el fet. Per tant, no s’entén que els bombers siguin capaços d’estar donant excuses a un periodista tota una tarda per explicar un accident mortal –i acabar-ho fent al matí següent– o que la policia no informi absolutament de cap succés –bé, sí, d’algun al cap d’una setmana–. Gestió nefasta de la comunicació que s’estén al Govern, que ha arribat a ocultar fins i tot la mort d’un intern a la presó. Tot plegat diu molt poc d’unes institucions que si es volen dir democràtiques haurien de ser més transparents.
  • #12 pepe
    (27/08/18 14:46)

    si los periodistas en lugar de hacer su trabajo esperan a q se lo den todo hecho, pasa lo q pasa, un periodista de verdad busca la noticia, escucha la emisora de la policía y se presenta en el lugar de los hechos para hacerse eco del suceso, esperar a q te de una hojita la policía o quien sea para después copiarla no es periodismo, es ser un gacetillero. En fin, soñar es gratis.

    Respondre
  • #11 Jaume
    (21/08/18 22:00)

    Si voleu fer de les notícies un show, aneu a Espanya i deixeu treballar els professionals.
    No pot ser que una notícia tingui més prioritat.
    Les notícies poden esperar i el poble posteriorment als fets ja seran informats i no cal que sigui de forma simultànea.

    Respondre
  • #10 Si
    (21/08/18 20:20)

  • #9 No
    (21/08/18 20:18)

    Pere va dir..
    El 1419 es va crear el Consell de la Terra, tenim un dels parlaments més antics d'Europa.

    Respondre
  • #8 Mort, quí t'ha mort
    (21/08/18 12:25)

    Un altre assumpte a debatre és l'opacitat en la taxa de suïcidis, molt per sobre de la mitjana i s'oculta sistemàticament. D'altra banda es magnifica en gran manera la suposada violència de gènere, la suposada violència masclista i la suposada diferència de gèneres, provocant una desinfomación i manipulació de la realitat, enfrontat i polaritzant a la societat.

    Respondre
  • #7 Demos ?
    (21/08/18 11:37)

    Quan els ciutadans no tenen cap poder per controlar les institucions ni poder fer fora governants i funcionaris corruptes, la democràcia no existeix, doncs "demo" significa poble i "cràcia" poder, el poble no té poder polític algun, excepte votar botxins.

    Respondre
  • #6 Jep
    (21/08/18 10:15)

    Ja están els hiperventilats de la democràcia (la seva, la que els agrada. La dels altres no). Si la gent que ha de donar la notícia des dels cossos no en sap més és culpa dels que els han posat. No sigueu conspiranoics. També les víctimes tenen drets i si no sabeu trobar més notícies es problema vostre. Investigueu. 

    Respondre
  • #5 Pere
    (21/08/18 09:48)

    Dictadura.

    Respondre
  • #4 Cris
    (21/08/18 09:41)

    En un cas així, potser la família del difunt o ferit ha d'estar assabentada de la situació abans dels mitjans de comunicació?

    Respondre
  • #3 estat protector dels seus
    (21/08/18 09:15)

    I que espereu d'aquest estat protector, només dels seus amics i afins, en casos realment importants que afecten a tots els ciutadans, la opacitat més granm inclusiu si fa falta, farem un rentat d'imatge, per altres, com darrerament ha passat, donarem tota la filiació i dades i supósits, encara que no siguin oficials ni contrastats, fa poc n periodista es queixava de la dificultat d'informar en aquest país, però també es va oblidar de la manca d'ética, responsabilitat i tracte igualitari per a tot tipus d'informació. És el que te estar subyugat al règim.

    Respondre
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts