Les set claus

Sense vacances aquest any

2 de cada 5 famílies no es poden permetre una setmana de vacances fora de casa

Creat:

Actualitzat:

Estem en plena temporada de vacances. Mentre llegiu aquestes línies, alguns n’estareu gaudint d’unes de ben merescudes en algun lloc a prop o més llunyà. Altres les estareu planificant: que si platja, que si muntanya, que si cotxe, que si avió. I uns ja haureu tornat i estareu compartint les vostres noves experiències.

Malauradament, dues de cada cinc famílies amb infants ni hauran tornat, ni estaran fent plans, ni gaudiran de vacances aquest any. Segons el darrer Observatori de la Infància d’Unicef Andorra, un 41,6% de les llars andorranes amb menors no es poden permetre una setmana de vacances fora de casa (que no sigui a casa d’amics i/o familiars).

I hem de tenir en compte que l’esbarjo, el joc, les activitats recreatives i les vacances per a la infància són un dret, no un luxe. Són una necessitat, no un caprici.

Segons les anàlisis de Carme Montserrat, de l’Institut d’Investigació sobre Qualitat de Vida de la Universitat de Girona, l’accés a les activitats de vacances afecta positivament la salut, l’autonomia personal, el rendiment escolar i les relacions interpersonals dels infants en situacions socioe­conòmiques difícils. En definitiva, milloren el benestar general d’aquests menors, especialment del seu benestar subjectiu. També, segons Montserrat, els infants esperen les vacances en família perquè són moments especials i molts ho esperem però alguns no ho tindran mai. I al començament del nou curs escolar, quan tots es pregunten on han estat o què han fet durant les vacances, si la majoria han marxat fora de casa, aquells que no ho han pogut fer es poden sentir malament, tenir un sentiment de tristesa, de ràbia o fins i tot de culpa, sentint-se pitjor i tenint un nivell de benestar inferior al dels altres.

Per tot això és tan important vetllar perquè cap infant es quedi sense vacances. I cal que ho tinguem quantificat per si es dona algun cas estar preparats per actuar ràpidament.

tracking