Foc i lloc

Inclusió social efectiva

La xarxa d’empreses inclusives és un cas d’èxit de país

Creat:

Actualitzat:

Encara no fa mig any de la presentació de la Xarxa d’empreses inclusives per fomentar l’ocupació de les persones amb discapacitat. El projecte, pensat per establir un marc estable d’oportunitats en aquest àmbit, és una iniciativa tan necessària com encertada que s’emmarca dins l’esforç continuat que a través del ministeri d’Afers Socials ha estat desenvolupant en matèria d’igualtat.

L’atenció a la diferència és un repte que requereix la confluència de dues voluntats principals: la política i social. A Andorra hem vist com qualsevol tipus de projecte, programa o iniciativa que busca treballar per la igualtat d’oportunitats entre les persones ha tingut sempre una resposta molt positiva. Els ciutadans i ciutadanes d’aquest país, les associacions, les empreses i tot tipus de col·lectius i organitzacions han estat sempre a l’altura de les circumstàncies quan ha calgut. Ho han fet a través d’iniciatives pròpies o bé a instàncies d’altri.

Habitualment, la societat va sempre per davant de les institucions i de les polítiques públiques, però crec que, en el cas concret de la inclusió social, l’administració ha sabut donar forma a tota una estratègia vinculada a programes i serveis que han aconseguit garantir, amb la creació dels recursos i eines necessaris, el ple desenvolupament de les persones amb discapacitat en totes les etapes de la seva vida: des dels serveis sociosanitaris, pedagògics, educatius, culturals i de lleure fins al món laboral.

La xarxa d’empreses inclusives és un cas d’èxit de país. D’aquell èxit del que més agrada presumir: l’èxit compartit. Amb encara ni mig any de vida, la xarxa ja compta amb 16 empreses adherides que es comprometen en l’objectiu de la inclusió laboral amb uns requeriments molt concrets que garanteixen que aquesta sigui efectiva a tots els nivells i que la inclusió sigui un benefici per als treballadors però, sobretot, per a la societat.

Tant aquestes empreses com les que s’afegiran en el futur, faran un gest decidit contra la discriminació i l’exclusió i donaran un sentit a la seva responsabilitat social i, a més, gaudiran d’un personal especialment motivat i competent. En definitiva: un gran pas per a l’evolució de les mentalitats.

tracking