Creat:

Actualitzat:

L’afer BPA ha tingut –i té– un seguit d’efectes, més enllà dels econòmics i socials. El darrer és la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació que Liberals d’Andorra ha entrat a tràmit parlamentari.

Malgrat la voluntat política, el text no sembla respondre a la demanda social que exigeix més transparència sobre el funcionament de l’administració pública, incloent el reconeixement d’un dret d’accés ampli a la documentació pública, així com més participació en la presa de decisions. No es demana el compromís de les autoritats públiques a posar en pràctica polítiques actives de comunicació fonamentades en la voluntat de posar a disposició del públic qualsevol informació considerada útil en el marc d’una societat democràtica transparent. Només sembla respondre a la necessitat d’informació dels representants públics i no s’aplica a la totalitat de la documentació generada per les administracions públiques.

En lloc de desenvolupar el dret d’accés, defineix i regula la informació reservada quan hauria pogut incloure el vessant de la transparència que requereix per part de les administracions un sistema estructurat d’accés a la informació pública: un sistema de gestió documental per assegurar una administració pública transparent i democràtica al servei dels administrats, i assegurar un patrimoni documental íntegre i de qualitat. Ens hauria agradat trobar un text inspirat en els textos del Consell d’Europa sobre accés als arxius i als documents públics (2000, 2002 i 2009) i que hagués tingut en compte, tot ampliant els àmbits d’actuació, la Comissió d’Accés i Avaluació de la Documentació (2015), òrgan que proposa els criteris generals d’accés als documents produïts per l’administració general.

Esmenarem el text per dotar-nos d’una norma fonamentada en els principis comuns conformes als valors democràtics i per fer una normativa coherent i lògica per facilitar l’accés als documents amb les limitacions, les necessàries en una societat democràtica i proporcionals a l’objectiu de protegir.

tracking