Creat:

Actualitzat:

Hi he tornat a pensar arran de la notícia d’onze sospites de casos de galteres durant aquest any a Andorra.

La vacuna contra les galteres s’administra dintre del calendari vacunal a Andorra des de fa molt anys i es troba dintre de la coneguda triple vírica.

De fet, la vacunació infantil és una de les més importants accions de salut pública. Les vacunes salven milions de vides, redueixen la càrrega de malaltia i contribueixen decisivament a millorar l’esperança de vida, a més de ser una de les intervencions sanitàries més segures, efectives i amb un millor índex de cost-efectivitat de què es disposa.

No obstant això, al món hi ha més de 19 milions de nens no vacunats o vacunats de forma incompleta.

L’accés al sistema de salut i la gratuïtat de les vacunes a la infància afavoreixen uns alts índexs de cobertura vacunal al nostre país.

Però la vacunació cal veure-la no només des de la perspectiva de protecció individual, sinó també com una protecció grupal, l’anomenat fenomen d’immunitat de grup.

La immunitat de grup representa la immunitat de què disposa una persona no vacunada quan la població sí vacunada li proporciona protecció, es a dir, que en malalties que passen de persona a persona actuen com a tallafocs, per la qual cosa és més difícil mantenir la propagació d’una infecció quan un gran nombre de població està immunitzada. Com més alta és la proporció d’individus que són immunes més baixa és la probabilitat que una persona susceptible entri en contacte amb un individu infectat.

Però, què passa si el nombre de persones no vacunades augmenta?

Aquest no deixa de ser un debat complex, perquè no afecta únicament la salut de l’individu sinó la de la comunitat. Si la gent es vacuna per sota dels nivells que ofereixen protecció, les malalties poden reaparèixer.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar del repunt del xarampió a Europa el 2017, on es van registrar un 400% més de casos que l’any anterior. A Navarra, el 2017 va patir un brot de galteres que va provocar més de 300 casos.

Aquests no deixen de ser uns exemples que ens haurien de fer pensar en la importància de la vacunació correcta.

Per això, si tots protegim els nostres fills, ens protegim tots. Vacuna’ls.

tracking