La tribuna

El poder del compromís

Habitualment em trobo gent que diu vagament: “Hauria de fer això...” o que afirma: “Hauria de fer allò altre”; pocs parlen de “m’he compromès a fer això”

Creat:

Actualitzat:

Moltes vegades, ens fixem reptes, objectius i potser grans propòsits per complir, que en un principi ens motiven i ens desafien a nosaltres mateixos a autoexigir-nos més, o si més no a fer el primer pas per tal d’apropar-nos a aconseguir-los. Però, en més d’un noranta per cent dels casos, la gent es desanima i perd la il·lusió amb facilitat, i deixa que la comoditat de la rutina i la facilitat de no prendre accions que suposin gaire esforç (o durant no gaire temps) acabi per deixar-ho córrer. I així, de mica en mica, anem abandonant-ho tot.

Però, què és el que realment es necessita per aconseguir qualsevol cosa que conscientment vulguem?

Com ja he dit en anteriors articles, tindre clar un objectiu i emprendre accions per dur-lo a terme, de fet, és essencial. Però la història no acaba aquí. El que realment hem d’adquirir es denomina compromís. I si realment volem aconseguir un objectiu important, del tipus que sigui, ens hi hem de comprometre.

Habitualment em trobo gent que diu vagament: “Hauria de fer això...”, o gent que afirma: “Hauria de fer allò altre”; pocs parlen de “m’he compromès a fer això”. I el compromís ja no tan sols implica disciplina i constància, implica fer el que faci falta per aconseguir-ho. Implica adquirir els pensaments, els hàbits i les accions necessàries per acabar conquistant els nostres reptes, sense descans. I és aquest compromís el que ens farà ser disciplinats amb les accions o amb els passos que haguem de fer davant d’alguns determinats moments en què per les circumstàncies o imprevistos que sigui no en tinguem ganes.

No es tracta del que fem només quan estem motivats, sinó del que fem quan no ho estem. Es tracta de sortejar qualsevol contratemps en la consecució d’aquests objectius i de tenir resiliència davant del dolor i perseverança davant de les dificultats, i només podrem aconseguir-ho de manera efectiva i duradora amb un fort compromís amb nos­altres mateixos i amb les coses que volem aconseguir.

Potser si un reflexiona sobre el que acabo d’escriure, finalment s’adonarà, com jo, que hi ha una gran diferència entre estar interessat i estar compromès: quan estàs interessat en alguna cosa solament la faràs quan sigui convenient. Quan hi estàs compromès no acceptaràs mai les excuses, el fracàs o les justificacions, només resultats.

*Marc Romera, Escriptor i coach

tracking