de la meva agenda

Tu cantes amb mi

Canto perquè anteposo els valors de la fe i l’amistat als antivalors

Creat:

Actualitzat:

“Vinc a tu per cantar, perquè tu cantis amb mi”, va escriure l’inoblidable poeta Pablo Neruda.

Canto malament. L’Esther i la Digna em diuen que reciti, en comptes de cantar. Malgrat tot, canto i faig cantar. Canto perquè anteposo els valors de la fe, de l’amistat, de la justícia social i de la cultura als antivalors que Joan de l’Apocalipsi descriu com un drac que es menja el nostre món: l’orgull, l’avarícia, l’enveja, la ràbia, la mandra, les fartaneres i la luxúria. El retaule de l’església romànica de Sant Joan denuncia la dura batalla entre el drac del mal i l’amor de la dona que va a infantar. De fet, una denúncia és una crida desesperada d’amor.

Cantem la fe: “Fe és donar la mà”, canta en Llach a Cal que neixin flors a cada instant.

Cantem l’amistat: “Amistat uneix-nos... el demà serà millor”, canten els Cainistes i Tamarros d’AINA entorn del foc de camp.

Cantem la justícia social: “Blancs i negres junts! Tots junts vencerem”, cantava un dels líders de la meva joventut, Martin Luther King –el dia 4 d’abril recordàrem que una maleïda bala travessà la seva gorja–.

Cantem la cultura: “El gran Carlemany mon Pare... de Meritxell la gran Mare...”, cantaren tots els escolars de les set parròquies, el dia 14 de març, 25è aniversari de la Constitució, himne nacional andorrà obra del bisbe Benlloch i del lauredià mossèn Marfany.

El cant venç els dracs que ens indigesten l’esmorzar en obrir la premsa al matí i el sopar amb el telenotícies de cada vespre. Preguem amb Josep Maria de Sagar­ra que, en passar per Canillo als anys 1930, cantà al Sant Jordi de l’església parroquial: “... sant de la jovenesa, / sempre amb l’ànima encesa... et sentim com bategues amb nosaltres”, mentre mata el drac.

“Vinc a tu per cantar, perquè tu cantis amb mi”, ens convida la gavernera de corals que durant el mes d’abril pelegrinen al santuari nacional per ofrenar els seus cants a la Mare i patrona d’Andor­ra i a tots els ciutadans: 1) la coral Parroquial d’Albesa i la Portella, el dia 7 d’abril; 2) la Zespot Tecza de Biorússia, organitzat per la Unesco, el dia 14 d’abril a les set de la tarda; 3) la coral Rasquera de la Ribera d’Ebre, diumenge al migdia, posobra de Sant Jordi; 4) la coral Nova de Navàs, diumenge 29 d’abril, també al migdia. La parròquia de Canillo agraeix a tots els cantaires la seva sembrada de pau, de joia primaveral que la Mare de Déu farà fruitar en comunió entre persones Virtus Unita Fortior. Les cançons són comunicació directa al cor de les persones. Les cançons són l’eina ideal per a la cohesió, la integració, l’arrelament i el compartir entre tots els ciutadans.

Durant la Pasqua Jove, l’equip encarregat dels cants ha enllestit el cançoner de l’Escola Ninja, AINA, estiu 2018. Els dies 14 i 15 d’abril a la carpa del MCECC (Moviment de Centres d’Esplais Cristians) acull a Vilafranca del Penedès 180 esplais de Barcelona, Tarragona, Lleida, Mallorca i Andorra que acullen 21.000 infants i adolescents gràcies a la tasca de 3.600 voluntaris. Festegem els 60 anys de les primeres colònies organitzades per mossèn Batlles. Cada esplai té la seva motxilla. Però, els cants són els mateixos per a tots i fan de pal de paller de la pinya dels quatre mil joves participants a la trobada. El nostre director general de la Fundació, Josep Oriol i Pujol, ens escriu per convidar-nos: “Passen els anys, hem fet un llarg camí però l’objectiu es manté: promoure la persona des de l’educació fonamental des del lleure i l’acció social, partint de l’humanisme cristià.” No vull altra imatge dels estius a AINA que les cantades als cims de la Serrera, Fontblanca, Comapedrosa o als marges dels llacs de Juclar, Montmalús... tots en rotllana enllaçant els braços. I les cançons al voltant del foc de camp per celebrar els pics conquerits tots junts durant la jornada.

Canto molt malament. Però, no m’estic d’entonar el Regina coeli laetare abans de tancar la porta del santuari. La meva Confident amb el seu mig somriure m’exigeix que els cants generin alegria, aplaudiments, somriures, abraçades, felicitat... com ho fan tots els cantaires que ens visiten. Gràcies.

tracking