Creat:

Actualitzat:

Ja tenim el Nadal a la cantonada, els nens compten els dies perquè el Pare Noel els deixi els regals sota l’arbre o el carbó merescut. Mentrestant, alguns treballadors estan comptant els dies que els queden perquè l’empresa els doni la desitjada i esperada panera de Nadal. Aquell meravellós moment en què descobreixes tots els productes que de ben segur estaran a taula durant les festes. Però els acompanya alguna implicació fiscal? Doncs sí, la panera de Nadal no ve sola, l’acompanyen un seguit d’obligacions fiscals que faríem bé si no les oblidem.

Però quines són aquestes obligacions, tant per a l’empresa com per al treballador?

Per a l’empresa, d’acord amb el que estableix la Llei de l’impost sobre societats, fins ara les atencions als empleats es consideraven una liberalitat que només seria deduïble si les podíem encabir dins del límit de l’1% de la base de tributació. Ara bé, amb la nova interpretació que ens aporta el comunicat tècnic del 22 de setembre, les paneres es consideren una renda en espècies, això ens canvia l’abans esmentat, i l’empresa està obligada a cotitzar-ne el valor a la CASS com a salari dels treballadors, fer la corresponent retenció a l’empleat com si es tractés de sou pagat en efectiu, i això permetrà que l’empresa tracti la panera com a despesa de personal i per tant deduïble a tots els efectes de càlcul de l’impost de societats.

I com afecta el treballador la panera? La interpretació tributària de la panera és que forma part de la massa salarial, implicant que el treballador haurà d’incloure el valor de la panera (el que prèviament l’empresa haurà cotitzat a la CASS) en la seva declaració de l’IRPF com un ingrés més. Així doncs, tots aquells que tingueu l’esperada panera de Nadal, quan mengeu els deliciosos queviures o begueu el cava o vi, tingueu en compte les obligacions formals i fiscals que aquest regal porta sota el braç.

tracking