Foc i lloc

El senyor Cinca ho ha tornat a aconseguir

2018 serà el dels majors ingressos de la història, però DA se’ls gastarà com mai

Creat:

Actualitzat:

El senyor Cinca ho ha tornat a aconseguir. El pressupost del 2018 serà el dels majors ingressos de la història d’Andorra (425 milions d’euros) però DA se’ls gastarà com mai (450 milions). La previsió és emprar tot el que es recapti i encara més. Cinca preveu tenir 25 milions de números vermells. Tot un exercici de cinisme del ministre, que prometia el 2011 arribar al dèficit zero la primera legislatura dels demòcrates. Perquè el dramàtic de la situació és que DA segueix generant deute quan no podem oblidar que el Govern ha augmentat els ingressos a base d’un increment de l’1% en la cotització de la Seguretat Social que ha fet baixar el dèficit anual de la CASS. Tampoc hem d’oblidar que DA des del 2016 disposa d’un impost inexistent fins aleshores: l’IRPF, i que per a més inri, Cinca espera que aquesta figura creixi un 17% l’any vinent. Un augment de la recaptació, cal dir-ho, carregat a l’esquena de tots els treballadors.

I sobretot cal recordar que des de fa anys, el Govern de DA no es posa guants en ficar les mans a la caixa d’Andorra Telecom i FEDA per maquillar els números. Aquest any vinent preveuen agafar la gens menyspreable xifra de 33 milions de les dues parapúbliques. Ah! I no podem oblidar el regal inesperat dels ingressos per la venda d’euros andorrans, que ajuden el Govern a disposar de 6,5 milions més al final del 2018.

Tot plegat fa pensar i arribar a preguntar-se: quina dificultat té gestionar un pressupost en el qual cada any augmenten els ingressos i així i tot se segueix generant deute? La gestió del pressupost ha de seguir la màxima de tant tens, tant gastes? I pitjor encara, tant tens i com que tenim majoria al Consell, encara en podem gastar més?

És decebedora la gestió financera de set anys de Govern de DA, en els quals, tot i incrementar la càrrega impositiva als ciutadans i a les parapúbliques, s’han gastat fins i tot diners que no tenien, augmentant el deute de l’Estat.

Potser els que no estan tan decebuts són els beneficiaris de l’augment del 5,8% de la partida pressupostària de salaris d’alts càrrecs. Com cada any, DA fa una pujada en aquest camp molt per sobre de l’IPC. Tot un premi a la fidelitat.

tracking