Foc i lloc

Avui, dia del veganisme

La relació sorprenent entre veganisme i dia dels difunts

Creat:

Actualitzat:

Avui les famílies dediquen un moment o un altre del dia a homenatjar els seus difunts. Aquesta tradició, arrelada en el nostre continent, troba la seva essència en la religió cristiana, part integrant de la nostra cultura. Per cert, alguns voldrien avui dia discutir aquestes arrels, amb el perill de caure en un error històric evident. I difícilment s’entén com es podria constituir una comunitat europea cohesionada, si deixem de banda els seus fonaments.

Altres continents acorden, amb aquesta celebració, un sentit força diferent. Entre altres, la hiperpotència cultural americana ha portat fins a les nostres contrades la festa de Halloween, molt allunyada de les nostres tradicions. Tot i això, l’aspecte festiu d’aquesta celebració motiva, cada any més, a la vella Europa, manifestacions més pròpies de Nova York i de Miami que de París o Madrid. Una prova més, si era necessari, de la mundialització que ens absorbeix i de la globalització cultural, de la qual el tempo és donat pels Estats Units.

Més enllà d’aquestes celebracions, també toca avui el dia mundial del veganisme. Fou la presidenta de l’associació vegana del Regne Unit que, l’any 1974, va instaurar aquesta commemoració, amb motiu del 50è aniversari de la fundació d’aquesta organització. Ella mateixa explicava que no coneixia el dia exacte d’aquesta constitució, però va triar l’1 de novembre, en relació amb la festa de Halloween i el dia dels difunts. Aquest moviment, que té una gran acceptació, impulsa a demostrar el respecte que hem de manifestar als animals. I, en conseqüència, recomana de no consumir cap producte animal. Ni carn, ni ous, ni llet evidentment, ni tampoc peix o qualsevol altra cosa fabricada a partir de tal producte. Així, queden prohibits una gran part dels productes cosmètics. Aquesta filosofia va molt més enllà del vegetalisme tradicional i pot semblar excessiu. Per ser objectiu, hem de constatar com s’estan obrint constantment, a les grans ciutats del món, uns restaurants que es regeixen per aquests principis. I amb un èxit sorprenent. Ara bé, he de confessar que, com a amant de la carn, em costa entendre la lògica de la relació així instituïda entre el veganisme i el dia dels difunts.

tracking