Creat:

Actualitzat:

Aquests darrers dies hem parlat sobre enfortir la identitat andorrana a partir de tots aquells elements que ens ha aportat el fet de ser una societat d’acollida. Les circumstàncies històriques, i l’enclavament geogràfic, ens han presentat davant del món com un territori de pau, seguretat, harmonia i amb perspectiva de futur per totes aquelles persones que estiguessin decidides a construir i a sumar amb el seu esforç, al nostre país.

Aconseguir incorporar a la nostra identitat tots aquests actius és una oportunitat que considero que Andorra ha aprofitat tradicionalment i que ara entén que cal fomentar i facilitar, encara més, amb mecanismes específics. Perquè el món d’avui viu a una velocitat que ultrapassa de llarg els paràmetres tradicionals del pas del temps amb els quals hem crescut la majoria de nosaltres. No obstant això, tot continua necessitant el seu temps, i no es poden forçar les coses, però tampoc ens podem permetre veure-les passar sense més ni més.

Em mirava aquests dies el vídeo sobre diversitat Vinguts d’arreu d’un país per a tots, que ha desenvolupat el comú d’Andorra la Vella amb motiu del Dia Mundial de la Diversitat Cultural que es commemora cada 21 de maig. El vídeo ofereix el testimoni de ciutadans i ciutadanes que expliquen què va ser el que els va moure a venir a Andorra, si es van sentir acollits i quins són aquells elements que els fan sentir com a casa. Crec que, lluny d’establir teories sociològiques o grans estratègies, allò que ens ensenya aquest vídeo és que cal escoltar i facilitar l’accés a les oportunitats si volem que aquests nous ciutadans donin després una oportunitat al país i a tot el seu cabal històric i identitari.

Els motius pels quals una persona decideix començar una altra vida lluny de la ter­ra que l’ha vist néixer són tants com les persones que emprenen aquest camí. L’atenció a la diversitat passa, doncs, per l’atenció directa a la persona. No es tracta d’inventar res de nou, sinó d’intentar empatitzar amb aquells que arriben i posar-nos en la seva pell. Només d’aquesta manera podem esperar que la resposta sigui recíproca i que, aquesta reciprocitat, es tradueixi en un vincle sòlid i generador de futur.

tracking