Paraula i vida

Els sagraments pasquals

Jesús ressuscitat és la font de totes les gràcies que ens arriben pels sagraments

Creat:

Actualitzat:

Durant el temps pasqual, a les nostres parròquies celebrem festivament els sagraments de la iniciació cristiana: baptisme, confirmació i primera comunió. Ho fem al temps pasqual, perquè l’Església viu la joia de la resur­recció. I perquè Jesús ressuscitat és la font de totes les gràcies que arriben fins a nosaltres a través dels sagraments.

Cal que els creients freqüentem els sagraments i els oferim als germans. Per això, és bo que els pares demanin el sagrament del baptisme per als seus fills petits. Amb ell, els infants comencen el camí de la vida cristiana, són fets fills de Déu i membres de la gran família cristiana, l’Església. L’aigua, signe de vida, la unció amb el crisma –l’oli consagrat pel senyor bisbe, cap de la comunitat diocesana–, i el ciri encès en la flama del Ciri Pasqual, imatge de la nostra fe en Crist Ressuscitat, seran els signes que fan visible aquest esdeveniment transcendental del naixement a la vida de l’Esperit pel baptisme.

El segon sagrament de la iniciació cristiana que rebem és l’eucaristia. Els nens i nenes han tingut dos anys de catequesi per preparar-se per rebre el cos de Crist en la comunió. I fem catequesi perquè, encara que alguns nens i nenes aprenen coneixements de la vida cristiana a la classe de religió –a la qual és bo que assisteixin– la catequesi els introdueix a la vida cristiana. Els coneixements que s’aprenen a la classe de religió es fan vida a través de la catequesi. Per això, és important que no confonguem una cosa i l’altra. O que, en nom de l’una, no deixem de prendre part en l’altra. L’ideal és que els nens i nenes de les famílies cristianes s’inscriguin a la classe de religió a l’escola i vinguin a la catequesi a la parròquia.

I, rebuda la primera comunió, l’ideal és que els nens i nenes assisteixin a la missa cada diumenge per continuar rebent el cos de Crist.

Després de dos anys més de catequesi, els nois i nois reben el sagrament de l’Esperit Sant, la confirmació. Malauradament entre nosaltres és un sagrament menysvalorat. És una pena que els nostres nois i noies renunciïn a rebre la plenitud de l’Esperit que els marca amb el seu segell. I els capacita per esdevenir padrins en el baptisme, en la confirmació o a rebre amb més capacitat espiritual el sagrament del matrimoni.

Aquests dies pasquals celebrem el baptisme; molts nens i nenes s’asseuen a la taula de l’eucaristia i el senyor arquebisbe visita les nostres parròquies per celebrar la confirmació. Visquem-ho amb joia i donem-ne gràcies a Déu.

tracking