Creat:

Actualitzat:

Si recordem l’exposició de motius, hi diu textualment: “(...) la necessitat que hi hagi un compromís polític fort que comporti l’adopció de mesures per protegir tots els individus contra l’exposició al fum del tabac.”

I més endavant diu: “(...) constitueix un risc sanitari important per a qui s’hi exposa. En aquest sentit, la protecció de la salut [dret reconegut a l’article 30 de la Constitució] justifica l’adopció de mesures específiques de caràcter normatiu per lluitar eficaçment contra el tabaquisme passiu ambiental.”

Doncs ara desapareix el compromís polític fort i deixa de protegir tots els individus. Segons on treballis, sembla que l’afectació del fum del tabac deixa de ser perjudicial, ja que els interessos econòmics són més importants.

En aquests espais els treballadors no tenen dret al respecte de la salut. Sembla que la Constitució els deixa al marge.

Fa poc, li explicava a un polític d’un país europeu aquesta modificació legislativa, i vàrem coincidir que era un pas endarrere molt important. Les millores en la salut dels ciutadans que han obtingut la majoria de països amb lleis molt més estrictes i amb sales d’oci d’aquest estil, pesen molt més que l’impacte econòmic que hagi pogut causar la mesura.

Què és més important, els diners o la salut? Què ha de protegir un Govern, els negocis o els ciutadans?

Segurament molts consideraran que cal trobar un equilibri entre tot, i potser podria estar-hi d’acord, però quan la salut dels treballadors queda en segon pla, em preocupa.

Ja poden dir que es posaran extractors d’aire potents que minimitzaran els efectes nocius del fum sobre els treballadors. Això em resulta molt difícil d’acceptar, ja que el fumador se situarà al costat dels treballadors, i sobre aquest contacte tan directe no hi ha extractor que sigui efectiu.

La llei “(...) reconeix concretament el dret de les persones a no estar exposades al fum del tabac en contra de la seva voluntat (...)”. Aquests treballadors hauran d’acceptar ser exposats al fum del tabac en contra de la seva voluntat si volen conservar la feina, i acceptar els riscos sanitaris que comporta.

Posem els treballadors en un dilema important, conservar la feina o perdre la salut, què hauran d’escollir?

tracking