La tribuna

Desigualtats de gènere

Un cop ja ha passat el Dia de la dona s’abaixa el teló, els bons propòsits el polític de torn els guarda a un portafolis per a l’any vinent i la vida continua

Creat:

Actualitzat:

Ja ha passat el Dia internacional destinat a la dona, es tanquen els llums de les celebracions, s’abaixa el teló, les reivindicacions i els bons propòsits es guarden en un portafolis per l’any vinent, es lliura una còpia al polític de torn que ha fet promeses i la vida continua.

Però, i la resta dels 364 dies, què fem per esmenar acomiadaments improcedents, per eradicar la violència pel sol fet de ser dona, per tenir la mateixa projecció laboral que els homes, per eliminar les discriminacions salarials, per obtenir la igualtat d’oportunitats, etcètera? Sabem, no obstant això, que la desigualtat de gènere és encara avui en dia una xacra de la nostra societat i que el balanç del present, en conjunt, és netament desfavorable per a les dones. Sí que s’ha experimentat un avanç notable, però encara som lluny de la paritat.

Trist recordar-ho, però el resultat ha estat una història manifestament androcèntrica. De fet, si fem un repàs a la història, consultem llibres, etcètera, de ben segur que trobarem escassa informació sobre aquelles dones que van tenir una incidència crucial a les lletres, ciències, política... Això no vol dir que no existissin, tan sols significa que van haver de romandre en un segon pla deixant els seus mèrits sota pseudònims, camuflats... perquè no responien als cànons establerts a l’època per a determinades tasques o funcions socials. Totes aquelles dones van haver de nedar contra corrent, exposant-se a crítiques i persecucions per aquells que dominaven la societat.

La desigualtat per raons de gènere es resol amb l’alliberament d’un llast ideològic i, per tant, cultural que té molts segles d’història. Només cal veure com van ser escrits els passatges bíblics del Gènesi, tots en clau masclista. Això va condicionar al llarg de la història la creació de societats patriarcals que encara perduren i que reprodueixen els mateixos models tradicionals. Entenem doncs que si el problema de fons és la ideologia patriarcal, s’ha d’aconseguir de desmitificar aquest paradigma, encara arrelat. Hem de mantenir l’afirmació que les dones i els homes som iguals, malgrat que diferents. I som iguals quant a éssers humans amb els mateixos drets de qualsevol ciutadà.

tracking