La tribuna

Capgirem Encamp!!

Sobretot, allò que ens esperona és la proactivitat que el teixit associatiu i empresarial demostra

Creat:

Actualitzat:

Recuperar la vitalitat del nostre comerç de proximitat i reactivar la iniciativa empresarial són alguns dels objectius principals que ens hem marcat per aquest mandat comunal. Per això s’està treballant en un pla director que contempli accions encaminades a fomentar la creació de nous negocis i empreses, així com a millorar les condicions de les que ja existien.

Considerem que és fonamental poder comptar amb una eina de planificació, fruit d’una diagnosi de la nostra parròquia, que abordi uns objectius estratègics en un horitzó temporal més enllà del calendari d’aquest mandat comunal. Per tal d’assolir aquests objectius, s’estan duent a terme certes accions i se’n preveuen d’altres futures perquè aquest creixement no tan sols se cenyeixi al desenvolupament d’activitats comercials però també a altres àmbits tan crucials com la ciutadania, el teixit associatiu, l’urbanisme, el turisme i d’altres, amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones i la seva qualitat de vida.

Hem de recollir els interessos de cada àmbit i fer-los encaixar en un projecte amb objectius comuns. I quan parlem d’objectius em refereixo a fites concretes que caldrà calendaritzar, acompa-nyar i fer-ne el seguiment per veure el grau d’assoliment o possibles desviacions respecte d’allò desitjat i poder executar les mesures correctores pertinents a partir de valoracions sobre fets tangibles. Sabem que podem comptar amb les parts implicades per definir les bases i aquesta és la gran tasca que ens imposa el 2017.

La conjuntura econòmica actual i les previsions ens fan ser optimistes, però sobretot, allò que ens esperona és la pro activitat que el nostre teixit associatiu i empresarial demostra, ja des de fa molt temps, amb la posada en marxa d’activitats, amb el plantejament de propostes i amb la participació en tots aquells debats que els afecten. N’hem estat testimonis amb dos fets molt recents: el nou Mercat de Nadal organitzat per l’AEE i la reunió informativa que el comú va organitzar per tal d’analitzar les accions del Pla estratègic de turisme de compres per al Pas de la Casa.

El meu desig, i allò que faria que el full de ruta a nivell de promoció econòmica fos efectiu i perdurable en el temps, és poder definir i executar accions consensuades amb els diferents actors implicats. I això inclou un consens a nivell polític que ha de donar un perfil institucional a tot aquest treball: de res serviria definir un pla de desenvolupament que tingués data de caducitat. Entenem que el diagnòstic de la situació és compartit i que les solucions es poden adoptar partint del consens.

Com deia, l’economia sembla millorar la propensió pretèrita i, a nivell comercial, després del mínim que l’any 2012 va registrar el cens d’establiments comercials, s’ha consolidat una tendència a l’alça que situa la xifra d’altes d’establiments en els paràmetres anteriors a la crisi, l’any 2009. Hem de dir, a més, que gran part del nou comerç encampadà neix al Pas de la Casa.

Hem d’estar a l’altura de les circumstàncies i començar a posar-nos fil a l’agulla amb accions concretes que executarem a partir del 2017. La creació, dins la web de la corporació d’un apartat exclusiu per al comerç, la creació conjuntament amb l’Associació d’empreses d’Encamp i la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa d’un directori de la nostra oferta comercial per activitats i tipologia de productes pel que ja hem previst la partida pressupostària corresponent i comptem amb ambdues associacions per desenvolupar-lo. Estem enllestint també el nou reglament de les terrasses, que aprovarem el primer trimestre de l’any vinent, amb l’objectiu de donar una imatge homogènia i millorar qualitativament l’aparença de l’espai públic i la convivència entre l’activitat econòmica que s’hi exerceix i el veïnatge.

Paral·lelament a aquestes eines, hem de fomentar la implantació de nous projectes empresarials i millorar les condicions dels establerts en l’actualitat i ho farem mitjançant un programa d’ajudes a emprenedors i empresaris de la parròquia, complementant els que ha dut a terme Govern, que el comú ha dotat amb 120.000 euros per a aquest 2017. Tot plegat, sense oblidar un marc de bonificacions tributàries que afavoreixi la instal·lació d’empreses amb valor afegit o per aquelles activitats on som conscients existeix un dèficit d’oferta comercial unit amb el compromís de mantenir estables, com ja s’ha fet el mandat anterior, els conceptes tributaris que afecten les activitats econòmiques.

Se’ns gira un any de molta activitat per executar les accions previstes, estem engrescats i a punt per posar-los en marxa, fem-ho, tots i cadascun.

*Jordi Togel és conseller del comú d'Encamp

tracking