la veu del lector

Indefensió dels vianants de la massana?

El divendres dia 25 de novembre va ser atropellada una dona jubilada mentre travessava un pas de vianants del centre de la Massana. La jove conductora andorrana va afirmar que no havia vist la dona que va atropellar. Una cosa ben estranya, però, en un vespre sense pluja, boira o neu, ni tampoc guàrdies en aquell lloc. Després, al diari del diumenge següent va sortir una nota informant del succés i dient que la persona atropellada –segons l’hospital– no havia tingut lesions importants.

Creat:

Actualitzat:

No sé si després de llegir la nota del diari, els governants locals resten tan tranquils –molts lectors massanencs, no tant– o si es prenen algun temps per reflexionar sobre el que passa a la Massana.

D’entrada, cal informar que la dona atropellada va haver de tornar a passar quatre dies a l’hospital i el resultat de l’accident ha estat diverses fractures, una de les quals la farà estar més de tres mesos pràcticament immobilitzada. Bé, potser això són petites anècdotes per als governants, però no per a les persones i famílies que pateixen les conseqüències dels accidents al carrer. I ja no parlem de les persones que han perdut la vida els últims anys atropellats als carrers de la Massana.

Com és natural, els jubilats massanencs viuen preocupats per la nova situació que han creat les polítiques locals de fer venir gent a la parròquia, en diferents activitats de lleure que omplen de gent forana els carrers massanencs. Els propis cònsols han reconegut públicament que el nou giny per pujar visitants a les pistes de Pal ha fet incrementat de forma considerable l’arribada de gent a la parròquia. I no parlem de l’arribada de ciclistes de muntanya, vinguts de tot el món i que omplen carrers i places; encara que també botigues i hotels.

Tot això, unit a l’increment de trànsit de tots els pobles que conformen les dues parròquies de la Massana i Ordino, i que han de travessar cada dia el centre de la Massana, fan de la parròquia un lloc cada dia més insegur i amb certa indefensió per part dels vianants, que hem de donar gràcies als conductors de vehicles per poder passar pels passos de vianants.

No s’hauria de poder trobar un equilibri entre la política econòmica que endega el govern local i la seguretat personal dels vianants massanencs? Potser la Massana és la parròquia amb més jubilats del país i el govern de la parròquia hauria d’estudiar noves mesures per fer més segura la vida dels seus habitants. Altra cosa seria viure amb una total indefensió personal.

tracking