Foc i lloc

La moció de censura de Liberals

Per la seva importància, el procediment està fixat a la Constitució

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra va anunciar divendres passat que encomanaria al seu grup parlamentari que endegués un procés de moció de censura contra el cap de Govern. A hores d’escriure aquest article, la qüestió està en suspens. Independentment que finalment prosperi, imaginem-nos que els vuit consellers assumeixen aquesta decisió.

La Constitució d’Andorra fixa que una cinquena part de consellers poden demanar al síndic una moció de censura contra el cap de Govern. Per tant, els vuit parlamentaris liberals serien suficients per fer-ho.

Una vegada admesa a tràmit la demanda, el síndic general ha de convocar entre el tercer i el cinquè dia posterior, una sessió amb un únic punt de l’ordre del dia: la deliberació i votació de la moció de censura.

Després del debat, es fa la votació, que ha de ser pública i oral. Cada un dels consellers, obligatòriament en veu alta, haurà de dir si estan a favor o en contra de la moció.

Imaginem que la moció de censura tingui una majoria absoluta de vots, és a dir, més de catorze. El cap de Govern ha de cessar i s’ha d’iniciar el procés per elegir-ne un de nou . En aquest cas, s’haurà de proposar un o més candidats al llarg dels dies següents i sotmetre’s al vot dels consellers.

Cal saber que la Constitució diu que els consellers que hagin presentat una moció de censura no en poden signar cap altra abans d’un any.

És evident que aquest no és un procés senzill políticament parlant. Els consellers liberals, en cas d’acceptar l’encàrrec, hauran de buscar suport addicional. I no només a la resta de forces de l’oposició, entre les quals el PS, sinó també com a mínim de dos consellers demòcrates. Feina magra i complicada quan res d’aquesta iniciativa s’ha pactat, negociat, informat o plantejat a altres parlamentaris. A més, demanar i guanyar el suport a una moció de censura sense que hi hagi un candidat alternatiu de consens a cap de Govern que tingui el suport de tots els votants a la moció, és certament una feina de titans.

Una moció de censura requereix molta dosi de política i de treball previ al seu anunci. És per això que si prospera la demanda de Liberals, la iniciativa naixerà amb tot un Tourmalet per davant.

tracking