Foc i lloc

Exhibicionisme musical

Cotxes i persones es converteixen en discoteques mòbils ben molestes

Creat:

Actualitzat:

Fa uns anys potser era més habitual però encara perdura i em resulta igual de molest i incomprensible. Per què es fa servir el cotxe com una discoteca mòbil? Per què converteixen un vehicle que ha de servir per desplaçar-se en un habitacle amb uns altaveus de potència inaguantable per a dimensions tan reduïdes? És cert que tothom recorre a escoltar els cantants favorits per entretenir el viatge i el trajecte, que de vegades s’eternitza fent cua o buscant aparcament –que ho diguin en les últimes setmanes a tothom que hagi volgut deixar el turisme per la zona de Prada Ramon–, però ho fa en privat. Hi ha qui no, qui tria la via de la contaminació acústica. Perquè és en el que realment es transforma. I decideix pertorbar la pau dels vianants i de la resta d’usuaris de la via i inundar el carrer amb melodies atronadores, la majoria de qualitat dubtosa, almenys per al meu gust.

Sempre he pensat que tenen un punt d’exhibicionisme, marcat, molt marcat. Pretenen fer veure que han instal·lat al cotxe un equip musical potentíssim, no sé si caríssim, i ens ho volen fer saber deixant-nos escoltar les seves cançons preferides. O potser ens volen instruir en determinats estils musicals, perquè canvia el cotxe d’on surt però els ritmes són molt semblants. Per mi s’ho poden estalviar. La música és una creació artística, hi ha gustos per a tot, que fa gaudir, que porta records i provoca ­sensacions agradables, però quan provenen d’un cotxe a tot volum i ressonant contra els vidres i les oïdes, molesta.

Perquè també em pregunto: el nivell de decibels que trien és perquè tenen problemes d’audició o els tenen com a conseqüència del càstig que ens infringeixen? Sense oblidar que la seguretat al volant requereix concentració que amb la música a tota pastilla i el cotxe transformat en discoteca no és gaire compatible.

Darrerament els altaveus amplificats són també pedestres. Cada dia veig més adolescents amb el mòbil o un altre aparell reproductor fent extensiva la seva música a tothom. Amb les possibilitats que ofereix la tecnologia seria interessant saber perquè aquests melòmans sui generis volen fer-nos partícips dels seus temes favorits.

La música en privat, si us plau, que és per gaudir-la. No per detestar-la.

tracking