la tribuna

Ja pot anar a treballar!

Si està de baixa per a la CASS és igual el que digui o valori el metge d’una asseguradora

Creat:

Actualitzat:

Desconfiï! Si alguna vegada la seva companyia d’assegurances (aquesta companyia a la que tota la vida ha estat pagant una quantitat cada mes que li van vendre per poder subsistir pel cas d’accident o malaltia) li assegura que, tot i estar de baixa mèdica i administrativa es troba en plenes facultats físiques i psíquiques per tal de tornar a treballar, no s’ho ha de creure.

Els fets sempre són els mateixos, una persona (assegurat) contracta una assegurança (la seva pòlissa) a una companyia (asseguradora). Aquesta assegurança cobreix, en aquest cas, part del seu salari no cobert per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i un bon dia vostè malauradament té un accident o pateix una malaltia que el porta a una situació d’atur de treball per malaltia o accident.

Per sort, en previsió d’aquest tipus de situacions, havia contractat una pòlissa que cobria precisament la part de salari que deixa de percebre per tal de pal·liar els efectes econòmics de les baixes mèdiques.

El que no sabia era que l’asseguradora està disposada a reemborsar part dels diners que vostè ja ha pagat amb anterioritat (no podem obviar que els diners ja els ha anticipat durant molts anys) fins que considera que s’ha de sotmetre a la valoració del metge de la companyia i verificar el seu estat de salut.

No es tracta d’una valoració d’un metge forense independent, sinó de la valoració d’un metge (de vegades sense la titulació pròpia dels facultatius que poden realitzar peritatges mèdics) assalariat de la companyia, i per tant no aliè als interessos d’una de les parts.

Així, el trucaran i li diran que s’ha d’anar a visitar a un determinat metge per tal que valori el seu estat de salut. Vostè hi anirà, com no pot ser d’una altra manera, ja que també l’asseguren que si no assisteix a aquesta revisió deixaran de reembossar els pagaments complementaris de la seva prestació per malaltia mensuals.

Convençut que aquest metge constatarà que encara no es troba en condicions òptimes per anar a treballar, s’adreça a la seva consulta i porta tot el seu historial mèdic.

Lluny de fer una revisió exhaustiva o completa, després d’escoltar-li i de fer-li unes quantes preguntes, li dirà que moltes gràcies i s’acomiadarà desitjant-li una prompta recuperació.

Però, al cap d’uns dies, rebrà una carta certificada de la companyia conforme es deixen de realitzar els corresponents pagaments mensuals complemen- taris de les prestacions per la baixa ja que vostè es troba en condicions de tornar a treballar.

La situació li és coneguda?

Segurament, ja que és la manera habitual de procedir d’algunes companyies d’assegurances (no és correcte generalitzar) que es repeteix dia sí, dia també.

A la carta certificada li exposaran que, en el seu dia, va signar una clàusula en la seva pòlissa que estableix que en cas de situació de baixa, la valoració mèdica realitzada per un metge designat per la companyia condicionarà que es puguin suspendre els pagaments complementaris dels pagaments de la CASS.

Probablement sigui cert, som així, signem sense verificar, mirar o llegir les condicions que es posen per davant. També s’ha de dir que és complicat llegir i a sobre entendre més de vint condicions o clàusules en un parell de segons, que és el temps que ens donen per signar.

Si verifiquéssim tot el que signem (cosa que hauríem de fer), necessitaríem disposar d’un temps que malauradament no tenim. Tanmateix, si miréssim els prospectes dels medicaments del que prenem, o haguéssim de llegir totes i cadascuna de les clàusules dels contractes, consentiments o pòlisses que signem probablement ni prenguéssim res ni signaríem res.

Tampoc ningú es molesta a avisar-nos, o explicar-nos el que estem a punt de signar... Ja els convé... Ja ens explicaran el que hem signat després de molts anys estar pagant de manera religiosa cada mes, quan no vulguin pagar el que es correspon.

No obstant això, vostè pot haver signat aquesta clàusula conforme se sotmetrà a la valoració d’un metge o bé de la companyia o bé designat per aquesta, o fins i tot que en cas de malaltia s’haurà de disfressar de cantadora flamenca, però ha de saber que si signa clàusules contràries a la llei, obscures o fins i tot si renuncia als seus drets, aquestes clàusules s’entendran per no posades i un tribunal les anul·larà.

A la pràctica, que és el que interessa, ha de saber que, tot i que hagi signat qualsevol tipus de clàusula d’aquest tipus, si vostè es troba de baixa mèdica i administrativa (CASS) és igual el que digui o valori el metge de la companyia, i per tant el que li diguin. Té dret a estar de baixa mentre la CASS així ho consideri, i per tant, la companyia ha de continuar compensant-li aquesta part que perd de salari.

tracking