foc i lloc

Renovació política urgent

L’elit política andorrana no ha canviat en els darrers 25 anys

Creat:

Actualitzat:

Andorra està en plena guerra civil. DA ha aconseguit dividir la població en bons i dolents. Aquesta situació lamentable ha portat a crear una situació que feia molts anys que no es vivia: una batalla campal on tot val entre el Govern i els que opinen diferent. Una guer­ra bruta soterrada en què no s’escatimen recursos i de la qual la població només pot veure la punta de l’iceberg. Andorra està immersa en una dinàmica de sabotatges, pu-nyalades, xantatges o amenaces. Tothom és conscient de la situació però la majoria de la població només pot veure una petita part del que està passant. Feia molt temps que no vivíem una guerra informativa tan agressiva a través dels mitjans de comunicació. Fa més d’un any que estem estupefactes amb el que estem llegint, sentint i veient. Si tot això està passant a cel obert, davant la vista de qualsevol, no ens podem arribar a imaginar què és el que està passant en els despatxos a porta tancada.

Estic convençut que la situació a què hem arribat és fruit de les persones i del passat que carreguen a l’esquena. Fa més de 25 anys que tenim una elit política que no ha canviat, una elit que tenia el poder a l’època preconstitucional i avui en dia encara el conserva. Només cal veure les fotos del procés constituent a inici dels anys noranta i comprovar que, actualment, moltes d’aquelles persones encara estan a primera línia política. Aquests polítics han creat l’Andorra d’avui. Han tingut durant 20 anys l’oportunitat de prendre les decisions que han definit el país en el present. I també han tingut 20 anys per anar omplint les motxilles.

L’elit política actual necessita una renovació profunda de persones. Les motxilles són massa grans i pesants i no deixen avançar Andorra. Massa compromisos contrets, massa historietes, massa secrets, massa favors a retornar, massa punyalades. És necessari per al bé del país que molts polítics facin un pas al costat i deixin passar noves generacions, amb noves maneres de fer, amb noves idees.

Ha arribat el moment que la ciutadania demani una renovació de les persones que gestionen el país i prenen les grans decisions. Per una banda, per pacificar el país en guerra i, per altra, per poder avançar en la construcció d’una Andorra moderna basada en noves idees i visions.

tracking