Consell de ministres

Setge a la maniobra d'evitar el dipòsit

Govern vol canviar la llei perquè els treballadors per compte propi abonin els 50.000 euros

Guillem Casal en la roda de premsa d'ahir.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern vol estrènyer el setge a totes aquelles empreses i individus que vulguin estalviar-se els 50.000 euros de dipòsit per als treballadors per compte propi que entren al Principat. Per això, el ministre portaveu, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va dir que l’executiu està treballant en una modificació a la Llei d’inversió estrangera i d’immigració per evitar que algunes empreses ofereixin la possibilitat d’evitar pagar el dipòsit. “S’està analitzant una situació que no està prevista ni tipificada en l’ordenament normatiu i es tindran en compte matisos que cal introduir en la llei perquè no es repeteixin”, va dir Casal.

Cal recordar que la iniciativa arriba després de l’escàndol provocat per l’autodenominat Rei d’OnlyFans, que ha posat al descobert una pràctica molt habitual d’estrangers que aterren al país per instal·lar el seu petit negoci, ja que va arribar al país com a assalariat per tal d’evitar el pagament i després va muntar la seva pròpia societat.

Tal com va avançar el Diari, l’obligació de dipositar 50.000 euros per ser resident a Andorra i obtenir un permís de residència per compte propi (com a autònom o emprenedor) sense deixar aquesta suma és possible, amb múltiples modalitats. I el que és molt important, de manera legal, sense necessitat de cometre cap irregularitat.

El cas més habitual i per on es fuguen més diners és el de socis minoritaris. Persones que a Espanya eren sòcies, i s’instal·len a Andorra, per exemple un amb el 40% de participacions, i les altres dues amb un 30% de l’empresa i, com la llei obliga que el dipòsit vagi a càrrec del soci majoritari, els dos socis minoritaris no compleixen els requisits per ser residents per compte propi. Un altre col·lectiu que ho té bé són les persones titulades, perquè poden accedir com a professionals liberals, i mentre exerceixen la seva professió ningú prohibeix que creïn una empresa pròpia.

També queden exempts de la garantia els nòmades digitals i els empresaris que contribueixen a l’economia digital, supòsits regulats el maig del 2023, que poden ser autoritzats pel ministeri d’Economia.

El nòmada digital, si reuneix una sèrie de requisits, com poder desenvolupar la seva feina des de qualsevol lloc del món amb un ordinador o les persones que tinguin projectes que s’entenguin i que contribueixin a l’economia digital d’Andorra, també s’hi poden incloure, com les persones que han vingut reagrupades per part de la seva parella, i un cop han estat reagrupades al cap d’un temps han muntat la seva empresa i han començat a cotitzar per compte propi, o han obert un comerç a títol personal. Tot això, gestionat per empreses especialitzades que ofereixen en veu baixa una via d’escapament amb tot un entramat preparat per sortejar aquesta garantia.

Per aquest motiu, amb la normativa actual, Casal va reconèixer que no poden fer procediments sancionadors a les empreses que duguin a terme aquesta enginyeria fiscal, però el ministre va recordar que aquesta “escletxa dins de la normativa” es modificarà properament perquè cap individu eviti els 50.000 euros.

MÉS

PLA D’ESTUDIS DE L’MBA

L’executiu va aprovar ahir el pla d’estudis del màster en administració d’empreses (MBA) de la Universitat Carlemany, titulació que correspon al nivell 7 del marc andorrà de qualificacions (MAQ).

MODIFICAT UN MÀSTER D’IMF

Es modifica el pla d’estudis del màster en enginyeria informàtica de la Universitat Europea IMF perquè s’dapti a les particularitats dels ensenyaments tecnològics.

125.000 EUROS AL CINEMA

El Govern ha ampliat en 25.000 euros, fins als 125.000, els ajuts al cinema per a un únic projecte en la producció d’un llargmetratge de ficció, documental o d’animació.

DIVERGÈNCIES EN EL ROAT

L’executiu vol esbrinar què ha passat amb la liquidació de febrer, que és menor que l’esperada. Vol saber si és una mala liquidació o un mal funcionament de la plataforma.

AQUEST HIVERN ES TANCA AMB 535 TREBALLADORS MENYS QUE ELS APROVATS A L'OCTUBRE

Les dades dels treballadors temporers que han vingut aquest hivern no arriba als 5.000, quedant-se molt a prop, amb 4.967. És una xifra menor als permisos aprovats per part del Govern a l’octubre pel que fa a les quotes especials d’autoritzacions d’immigració en la temporada d’hivern 2023-2024, que se situava en els 5.512. El ministre portaveu, Guillem Casal, també va avançar que Govern finalment donarà llum verda a l’ampliació del 30% de “l’excepcionalitat” del transvasament de treballadors de la quota d’hivern a la general, que podrà arribar als 390 si el sector ho requereix. “Primer s’hauran d’exhaurir les 300 places per donar lloc a l’ampliació”, va dir Casal. Tanmateix, Casal va recordar que la nova llei obliga a quatre anys d’experiència per passar a la quota general, matisant que a Andorra es comptabilitzen les temporades i fora, els anys.

tracking