Tribunals

Montaner sosté que el sou de Costa no forma part de la seva intimitat

El fiscal manté la causa oberta amb la imputació de revelació de secrets

Costa i Montanert en una roda de premsa conjunta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La retirada del primer interessat, Ferran Costa, de la causa contra la líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, no tanca el cas. De moment. El fiscal Borja Aguado el manté obert i insisteix en les acusacions contra la consellera, que podria quedar inhabilitada per a càrrecs polítics.

La defensa de la parlamentària ho té clar i sosté que l’actuació de Montaner no va suposar en cap moment la revelació de cap secret. El lletrat, Alfons Clavera, va assenyalar ahir amb convicció que no s’ha comès cap delicte penal ni tampoc revelació de secrets, “perquè l’article que li imputen sobre revelació de secreta es refereix a l’origen il·lícit de la informació”. Clavera va recordar, en aquest cas concret, que la informació va arribar a mans de Montaner per un error de la CASS, i que aquesta sempre la va tractar dins de l’àmbit parlamentari.

El lletrat de Montaner va afegir que aquesta informació “era pública, però no publicada”, dos conceptes que va insistir a diferenciar. I va precisar que es tractava d’informació sobre un complement salarial que tenia assignat Costa “de diners públics, que es presenten a la Sindicatura i que són fiscalitzats pel Tribunal de Comptes”.

El defensor de l’actual presidenta del grup parlamentari va emfatitzar que es va trobar amb aquestes dades quan s’estava debatent una rebaixa salarial dels consellers per la situació de crisi per la pandèmia. “La meva clienta va parlar amb la síndica i mai va sortir aquest tema fora de l’àmbit del Consell General”, perquè entenia que formava part de la seva tasca política.

Clavera es va referir a la figura de l’“alertador”, que està protegit per l’ONU i el Tribunal d’Estrasburg, i va recomanar repassar una sentència anomenada Halet c. Luxemburg.

L’advocat va manifestar que preval el dret a la informació, la llibertat d’expressió i el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç. En aquest punt, va remarcar que “el salari no forma part de la intimitat d’un polític, perquè és una cosa pública”.

De totes maneres, la posició de la Fiscalia no és definitiva i tampoc no es pot descartar que hi hagi un canvi de criteri.

SENTÈNCIA 'HALET C. LUXEMBURG'

Clavera va mostrar molt interès a recuperar l’anomenada sentència Halet c. Luxemburg. La gran sala del Tribunal Europeu de Drets Humans va dictar sentència a l’assumpte Halet contra Luxemburg el 14 de febrer del 2023, mitjançant la qual tracta l’equilibri entre el dret a la llibertat d’expressió establert a l’article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, i els deures legals i estatutaris de secret professional en un context empresarial. Un antic empleat de PricewaterhouseCoopers va transmetre informació fiscal confidencial a un periodista. La jurisprudència es refereix a la protecció de què gaudeixen els denunciants d’irregularitats o whistle-blower. La gran sala va considerar que el perjudici causat a PwC no superava l’interès general, ja que contribuïa innegablement a proporcionar una nova visió i un important debat sobre l’elusió de tributs i l’evasió fiscal.

tracking