Turisme

Els hotels s'exculpen de la distorsió de la taxa turística

Des de la Unió Hotelera plantegen que s’ha de comprovar tot el circuit perquè hi ha quelcom que no està funcionant

Un turista a les portes d'un hotel.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, va anunciar la setmana passada la intenció de començar a efectuar unes primeres inspeccions en establiments hotelers per mirar d’esbrinar i controlar el bon funcionament de la taxa turística. El ministeri va explicar que s’havia detectat que alguns recintes no estaven fent la declaració pertinent d’aquest impost. Torres va assenyalar principalment els hotels, però des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) consideren que en comptes de mirar els recintes turístics el que primer s’hauria de comprovar és tot el circuit de la taxa.

“Poden haver passat mil coses”, va deixar clar Jordi Pujol, director de la UHA, que també va afegir: “Quan hi ha tanta diferència és que alguna cosa no funciona i s’hauria de mirar tot el circuit complet per mirar que tot funcioni bé.” L’ocupació hotelera d’aquest hivern va ser del 90%, segons dades del Govern, però només es va trobar el registre del 40%.

Quan un turista es presenta a la recepció d’un hotel per fer el check in, els recepcionistes demanen als nouvinguts majors de setze anys informació personal com, per exemple, el DNI o el passaport. Un cop fet aquest primer pas, demanen al client si vol pagar la taxa turística durant l’entrada, és a dir, en el mateix moment d’efectuar el check in; o quan deixa l’habitació ja en el darrer dia de l’estada. Presentar el DNI o el passaport es demana perquè els hotels puguin completar el ROAT (Registre d’ocupació d’allotjaments turístics). Aquest és com un fitxer que registra la persona amb la data d’entrada i sortida de l’allotjament. El fitxer s’envia a la policia perquè el cos sàpiga que qui s’allotja a l’hotel no és una persona que està en recerca i captura i després s’envia a Tributs, tal com va esmentar el director de l’entitat hotelera. Llavors, des de l’Agència Tributària semestralment fan una liquidació per la qual envien als hotels l’import que deuen de taxa turística. “Un hotel pot haver fet quelcom malament sense fer-ho expressament, però no crec que no els registrin perquè és una cosa que va a la policia i em semblaria greu, a més tenint en compte que és la taxa turística”, va indicar Pujol. Per això va afirmar que “s’ha de mirar tot el circuit”.

El director també va explicar que algunes vegades s’ha trobat casos en què l’import de la liquidació de la taxa enviada des de Tributs amb la calculada per un mateix establiment no coincidia. “Passa bastant, i per això potser no quadren els números”, va assenyalar el responsable de la UHA. No es descarta que hi pugui haver algun negoci que no faci el procediment, però “és un fitxer policial i te la jugues perquè entenc que hi ha una llei i ha d’estar penat d’alguna manera”, va manifestar Pujol.

Alguns hotels consultats per aquest mitjà van explicar que els establiments poden estar plens, però, tot i això, hi ha la possibilitat de pagar una taxa turística baixa perquè hi pot haver habitacions amb menors. D’altres també van apuntar que passen la informació a la policia i que això és molt difícil de no fer perquè és obligatori per llei.

LA UNIÓ HOTELERA PREVEU UNA OCUPACIÓ DE PROP DEL 60% DURANT LA SETMANA SANTA

La Unió Hotelera d’Andorra (UHA) preveu una ocupació de prop del 60% per Setmana Santa entre els hotels que estan adherits en aquesta entitat. Es tracta d’unes xifres semblants a les d’anys anteriors, però des de la UHA no descarten que puguin augmentar aquests últims dies. El director de l’entitat, Jordi Pujol, va explicar que enguany la Setmana Santa “és favorable per les dates”. I és que com més d’hora arriba la festivitat de Pasqua més satisfà el sector hoteler del país, ja que més probabilitats hi ha que les estacions d’esquí es mantinguin obertes i la gent vagi a esquiar. Per això, amb les nevades que s’esperen aquesta setmana la corporació confia que les dades puguin evolucionar els darrers dies. Pujol va explicar que “fa tres setmanes no pensàvem que hi hauria neu per Setmana Santa” i que encara que faci mal temps durant les festes, no farà baixar la presència de turistes.

tracking