Mariona Bessa

“Vull criticar qualsevol activitat que impliqui solitud”

Mariona Bessa amb la seva nova novel·la 'Torno en set dies'.Z.B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Escriu des dels set anys diaris personals i contes. A la pandèmia va començar a escriure novel·la i l’editorial Barcanova ha publicat els seus dos llibres, La captura i Torno en set dies. Aquest últim el presenta dimarts a La Trenca a les 19.00 hores amb la companyia d’Iñaki Rubio.

Què l’ha animat a escriure un segon llibre?

Em va agradar tant la satisfacció d’haver acabat d’escriure una novel·la [La captura] i l’experiència que vaig viure, que vaig pensar que n’havia d’escriure una altra. Va resultar una experiència addictiva; de fet, tinc més projectes preparats.

I per què la natura com a lloc de desconnexió?

Sempre m’ha ajudat a connectar amb mi el fet d’anar a la muntanya. És una activitat que sempre m’ha donat molta pau i els meus personatges, quan han de connectar amb ells mateixos o passen per un procés vital, sempre estan rodejats de natura.

S’ha inspirat en l’entorn d’Andorra?

Sí, està molt basat en les experiències que he viscut.

Per què ha triat el tema de la dependència a les tecnologies?

És un tema actual que em preocupa bastant. Vaig néixer el 94 i la meva generació va ser a l’inici de tota la bogeria de mòbils, tablets i ordinadors. Som l’última generació, els del 90, que realment apreciem com era la vida abans sense tecnologia i com és ara. Som molt conscients de l’ús útil que es pot donar a tot això i crec que les noves generacions ho han perdut totalment.

Com està afectant el seu ús?

Sobretot, amb molts problemes mentals i d’autoestima, perquè els mòbils ens han donat la idea que ho podem tenir tot i molt ràpid. I quan no és així, la gent es frustra molt i no té paciència. Aquesta és la cara fosca que ens ha deixat la tecnologia.

Què passarà si seguim tan connectats a la xarxa?

Perdrem les nostres arrels socials. El llibre no només parla de l’addicció als mòbils, sinó de qualsevol tipus d’addicció; per exemple, hi ha un personatge que és addicte a les novel·les i no surt de casa. Amb el llibre vull criticar qualsevol activitat que impliqui solitud i estar tancat a casa, i no només els joves sinó també els adults.

Quin ús fa del mòbil?

El que més faig servir és Instagram, però en faig un ús molt responsable. El WhatsApp, per família i quatre amics. Considero que no estic gens enganxada al telèfon.

Amb què sorprèn els lectors?

Al principi del llibre passa una cosa que crea un dilema ètic moral a tot el grup dels vuit joves i que es va arrossegant durant tota la novel·la fins al final.

tracking