EDUCACIÓ

Els mestres es queixen que els sous estan congelats fa 10 anys

El sindicat i el ministeri es reuniran aquest dilluns per tractar alguns dels temes

Una escola del país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou secretari general del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) vol consensuar amb el ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats canvis en el sector. Sergi Esteves, que va ser nomenat aquesta setmana secretari general, després de la dimissió de Marisa Santos, té la intenció de reunir-se ben aviat amb membres de la cartera per mirar de solucionar algunes demandes dels mestres de l’escola pública.

“Tenim una tasca al davant amb molts projectes sobre la taula amb el ministeri”, va dir Sergi Esteves. Entre els temes que es volen tractar destaquen les graelles salarials, l’avaluació de la situació dels interins (mestres que no tenen plaça) i el reglament de la carrera professional.

El SEP reclama millores salarials perquè considera que fa molts anys que no es revisen. “En els bombers els estan estudiant, per exemple, a nosaltres no ens han fet cap proposició i ho volem posar sobre la taula”, va comentar Esteves. Els sous no s’han analitzat des de fa al voltant d’uns deu anys aproximadament, segons indiquen des del SEP. I això és un aspecte que reclamen perquè cada vegada els costa més trobar mestres provinents de Catalunya perquè les condicions aquí a Andorra “són inferiors”, va apuntar el màxim responsable de l’afiliació. De fet, aquesta mancança se la troben especialment amb els interins, per la qual cosa n’hi ha “molt pocs i si hi ha alguna baixa costa cobrir la substitució”, va afirmar Esteves, que va agregar que actualment aquest grup representa el 16%, només. A més, a la privada es paga més, tal com van explicar.

Aquest dilluns 25 de març hi haurà una primera trobada per estudiar la carrera professional. Amb aquest reglament cada cinc anys els professors funcionaris opten a un increment de nòmina en cas que es presentin mèrits (com ara cursos), i al cap de deu anys se’n fa una avaluació i, en cas de ser apte, els poden incrementar un 10% el sou. “El funcionari pot apujar el salari amb triennis o quinquennis, el problema està que als interins no se’ls aplica”, va manifestar Esteves. Aquest fet ha provocat situacions, per exemple, en les quals un interí amb deu anys d’experiència no ha vist el seu sou augmentat més enllà de l’IPC (índex de preus de consum), i els anys d’interí no es cotitzen dins el pla de jubilació de la funció pública. És per aquest motiu que presentaran que “el sou base dels interins s’augmenti, perquè sigui més atractiu, i que se’ls apliqui els triennis i quinquennis”.

Des del SEP es mostren optimistes amb les millores que volen impulsar. Avisen que serà un procés llarg i que el més probable és que per a aquest curs no es puguin portar a terme, bàsicament perquè són qüestions de pressupost, d’acord amb el que van comentar. De totes maneres, “tenim bona impressió amb el ministeri perquè té una bona disposició per estudiar-les”, va valorar el nou representant dels professionals del sector, que va agregar: “Hem de picar pedra perquè es mirin les condicions i per la qualitat de l’educació”. El més probable és que després de Setmana Santa es concreti una altra reunió per discutir les graelles salarials. A part d’aquests temes, el SEP també vol afrontar les inspeccions i els edictes que sortiran a concurs durant la legislatura d’aquest govern.

tracking