Consell General

Escalé insta al Govern a deixar de "fer pedagogia" i lliurar tota la informació sobre l'acord

Demòcrates, PS i CC remarquen que són molts més els beneficis que els desaventatges en l'aliança amb la UE

Carni Escalé durant la sessió de Consell GeneralFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sessió matinal del debat monogràfic sobre l'acord d'associació que celebraavuiel Consell General ha seguit el guió esperat. Després del discurs del cap de Govern els grups han expressat posicionaments ja coneguts sobre el pacte. En el cantó dels qui expressen seriosos dubtes, la presidenta del grup parlamentari d'Andorra Endavant, Carine Montaner, ha centrat el discurs en l'acte de presentaciódillunsde l'estudi d'impacte que han encomanat al bufet Gide i en com ha de resoldre els múltiples que planteja el document. Des de la bancada de Concòrdia, Cerni Escalé, s'ha extès molt més en tot allò que es qüestionen –de fet, ha hagut de finalitzar el parlament advertit pel síndic que el seu temps s'havia exhaurit– i ha tornat a queixar-se sobre la falta d'informació, instant al Govern a que deixi d'usar el terme "fer pedagogia" i que transmeti al complet el contingut de la documentació. Ha retret de nou les sessions informtives a les escoles, citant les recomanacions de la comissió de Venècia que insten a evitar en referèndums o eleccions les escoles.
Escalé ha plantejat dubtes sobre el potencial de diversificació econòmica amb l'acord, ha apuntat l'impacte que pot tenir la pèrdua del roaming en les finances públiques i ha qüestionat que Andorra pugui tenir capacitat de decisió sobre la política migratòria si un cop s'hagi de revisar el sistema de quotes el 2037 hi ha desacord entre les parts i ha dirimir el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. La resposta que aquesta tarda li donarà al cap de Govern ja l'ha avançat el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, que ha apuntat que si hi ha desacord serà de caire "polític,no una qüestio per posar davant del tribunal europeu perquè decideixi com una qüestio jurídica". Jordana ha expressat que la "gran majoria de coses que val la pena conservar estan a l’acord d’associació i en canvi sense l’acord moltes d’aquests coses bones que volem conservar son més fràgils".
Tots els grups parlamentaris adscrits al Pacte d'Estat han defensat que els beneficis són molts més que els inconvenients. La socialdemòcrata Judith Casal ha parlat de diversificació econòmica, millora en termes de protecció –per exemple en la relativa al consumidor–, una palanca per avançar en les relacions internacionals i també "l'exigència d'estructures de diàleg social a la que ens condueix l'acord". Quant als inconvenients, la coincidència és el sobreesforç que representarà assumir el cabal comunitari de totes les matèries incloses a l'acord però el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha puntualitzat que ja s'està fent transposició de cabal comunitari però que l'acord suposa un pas endavant perquè Andorra podrà ser part activa de la norma, posicionar-se.
Tampoc hi són al Pacte d'Estat Liberals però el conseller no adscrit Víctor Pintos ha assegurat que "tinc clar que el manteniment de l’statu quo actual no solment no ens beneficiarà si no que ens aillarà i ens pot portar al fracàs" i ha avançat que després de la informació rebuda sobre el text negociat estan més en sintonia.
tracking