LLOGUER ASSEQUIBLE

Els llogaters dels 27 pisos públics de l'hotel Àrtic podran ocupar-los a partir del juliol

Marsol anticipa que en un mes i mig ja hi haurà l’oferta de convocàtoria de l’Institut de l’Habitatge, que en gestionarà la cessió

La ministra Marsol entrant en un dels pisos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrega de claus dels primers pisos de lloguer assequible de la història d’Andorra es farà al juliol. Així ho va explicar la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, que va fixar el calendari per entrar en els 27 pisos a l’antic Hotel Àrtic: en dues o tres setmanes, el reglament publicat; en un mes i mig, l’oferta de convocatòria per part de l’Institut de l’Habitatge –que en tindrà la gestió de la cessió–; al cap de dos mesos, la finalització del procés de postulació dels sol·licitants, i, al cap de tres, prop del juliol, els inquilins ja es podran instal·lar al pis.

“No hem volgut esperar, a mesura que anem traient els pisos, traurem les ofertes”, va comentar la ministra. Tanmateix, des del ministeri s’està treballant per enllestir el sistema informàtic de filtratge de les sol·licituds per tal d’accelerar el procés i, com diu Marsol, “volem anar de pressa perquè som conscients que hi ha persones que tenen molta necessitat”.

En una roda de premsa en un dels pisos que s’ofertaran, la ministra va exposar que l’edifici, de 27 pisos i destinat sobretot a persones en risc d’exclusió social, compta amb 13 vivendes d’una habitació que tenen entre 30 i 50 metres quadrats; 13 altres de dues habitacions i entre 55 i 75 metres quadrats, a més d’una de tres habitacions i més de 80 metres quadrats. “És un edifici pensat per a persones soles, majors de 65 anys i menors de 35, n’hi haurà altres per a famílies”, va manifestar Marsol, que va desgranar que la durada de la cessió de l’ús és de tres anys més dos prorrogables, amb un màxim de cinc, i que el màxim de lloguer que es pagarà serà el 30% dels ingressos mensuals.

Tal com va avançar el Diari dissabte, els ingressos nets suposaran el criteri més important per accedir a un pis de lloguer assequible. El ministeri treballa amb un sistema de punts amb quatre vessants i en què els ingressos poden sumar-ne fins a 50, donat que els superiors o iguals a 1,01 i inferiors o iguals a 1,1 vegades el salari mínim atorgaran 50 punts, mentre que els superiors o iguals a 2,01, només 10 punts.

L’altre gran requisit, i que pot sumar fins a 30 punts, és el d’especial necessitat, entre els quals concorren les persones amb discapacitat, les famílies monoparentals, les víctimes de violència de gènere i les persones de més de 65 anys i de menys de 35 anys. Pel que fa als altres dos punts, referents a la residència i que computen amb un màxim de 10 punts, són haver residit més de deu anys de forma ininterrompuda al Principat i un mínim de dos a la mateixa parròquia en què es vol obtenir la vivenda.

“Volem premiar les famílies més consolidades al país, i en els casos d’infants, l’arrelament és molt important”, va matisar Marsol, que va comentar que els pisos, de l’edifici que es rebatejarà com a Tobirà 11 són “agradables i de nivell”. La ministra, a més, va cridar a la col·laboració amb els comuns per tal d’elaborar conjuntament un índex de preus de referència perquè “per tenir una fotografia general cal saber les necessitats del país”.

HABITATGE TÉ CONTROLATS PROP DE 900 PISOS BUITS

“Fàcilment, podem tenir 900 pisos sense comptadors”, va comentar la ministra Marsol. Dels 1.700 que en un principi es va mencionar que des de FEDA havien notat poca activitat, la xifra real s’ha situat prop de la meitat. A falta d’informació d’altres companyies elèctriques, la ministra d’Habitatge veu “una escletxa per fer aflorar pisos de lloguer assequible”. Per parròquies, la ministra va avançar la situació momentània en dues: Encamp i Canillo. Pel que fa a la parròquia encampadana, dels 268 pisos inicials dels quals la companyia elèctrica pública va informar l’executiu, a gairebé un 60% tenen comprovat que no hi ha activitat, una xifra que se situa en els 174. A Canillo, per la seva banda, les dades són menys precises, però Marsol va explicar que en un inici eren 438 pisos sense comptadors i que, de moment, tenen informacions de “mínim 100”. “Sembla que bona part dels pisos dels quals inicialment ens van informar estan buits”, va expressar satisfeta la titular d’Habitatge, que va recalcar que “estem treballant amb advocats per motivar als propietaris que posin els pisos a preus de lloguer social”. Tanmateix, Marsol va indicar que informarien els comuns i va emplaçar les autoritats parroquials a treballar braç a braç amb l’executiu per augmentar la xifra de 350 pisos del parc públic d’habitatge amb què actualment es compta.

Vista aèria d'Andorra la Vella.

tracking