Economia

Begudes no alcohòliques i els aliments fan baixar l'IPC al 4,3%

Encariment de preus en habitatge, aigua, gas i electricitat

Espai de la fruita en un supermercat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’índex de preus de consum (IPC) va baixar fins al 4,3% el febrer passat, tal com es va avançar a principi de mes, segons la dada definitiva feta pública ahir per Estadística.

La inflació es redueix lleugerament en comparació amb el 4,4% del gener i l’informe indica que hi ha hagut una reducció de preus d’aliments i begudes no alcohòliques, i encariment de tarifes en habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles, transport i vestit i calçat.

La inflació subjacent, que no té en compte els preus de l’energia ni els productes frescos, queda en un 5,1%. I els països veïns han registrat al febrer una baixada de l’IPC que els deixa molt per sota de l’indicador a Andorra. L’IPC d’Espanya del mes de febrer se situa al +2,8%, sis dècimes per sota de la variació registrada el mes de gener.

Els grups que més van destacar per la seva influència en la disminució de la taxa anual van ser habitatge, la taxa anual del qual va disminuir 4,2 punts, fins al -2,7% degut a la baixada dels preus de l’electricitat, davant de l’augment al febrer de l’any passat, i aliments i begudes no alcohòliques, amb una taxa anual del +5,3%, 2,1 punts per sota de la del mes anterior i la menor des de gener del 2022 a conseqüència, principalment, del descens dels preus dels llegums i les hortalisses i la carn, que van augmentar el febrer del 2023.

L’IPC de França del febrer passat es va situar al 3%, una dècima per sota de la variació registrada el mes de gener. La inflació disminueix així lleugerament, malgrat el fort augment dels preus durant un mes, a conseqüència de l’anomenat efecte de base –els preus havien augmentat considerablement durant un mes el febrer de 2023: un +1,7% en aliments i un +0,8% en productes manufacturats.

tracking