celebració del dia de la constitució

Una negativa a la UE no afectarà la relació amb els coprínceps

El representant del cap d’Estat francès diu que respectaran “una decisió democràtica”

El síndic general, Carles Ensenyat, i les autoritats en el discurs pel Dia de la Constitució.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La decisió del poble andorrà sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea serà respectada.” Així ho va dir el representant d’Emmanuel Macron, Patrick Strzoda, amb motiu del Dia de la Constitució en un acte amb els diferents mitjans de comunicació del país. Strzoda va assegurar que els coprínceps respectaran la decisió i la història de relacions entre Andorra i els estats veïns, ja que “la importància de la institució mateixa dels coprínceps no pot estar contaminada, disminuïda o afectada per una decisió democràtica”. El reprsentant de Macron va afegir que “no hi haurà distàncies ni retrets en les relacions entre els coprínceps i el país”.

Strzoda també va parlar sobre la qüestió de l’avortament. Va explicar que és una qüestió delicada i sensible i que la posició del Copríncep francès ja és coneguda. “No pot intervenir en un debat que pertany exclusivament a les autoritats del país”, va assenyalar. A més, té en memòria la visita que es va efectuar el mes de setembre amb el secretari d’Estat, en què la problemàtica es va mencionar i en cap moment va sentir que les portes estiguessin tancades. De moment, recalca el treball que s’està fent per aconseguir la despenalització de l’avortament, encara que sigui una tasca llarga, ja que els inputs que ha rebut són positius. “Hem de deixar temps a la reflexió i prendre una decisió que doni sentit a aquesta problemàtica i que no s’allargui massa en el temps. Aquest fet hauria de permetre al país aproximar-se als estàndards europeus”. A més, va expressar que és massa aviat per saber l’encaix que tindria la situació andorrana si, tal com demana el Copríncep francès, el dret s’inclou a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Sobre la revalorització de la jubilació dels no residents, Strzoda està conforme que l’article es modifiqui i en espera de quin serà l’augment de l’IPC que s’aplicarà a les pensions de les persones que ja no viuen al país. Està en espera del projecte de llei i la decisió del parlament. Tot i així, va assegurar que “he mantingut converses amb el síndic i m’ha fet saber que la solució estarà d’acord amb la Constitució”.

MACRON TORNARÀ ABANS DE LA VOTACIÓ

Emmanuel Macron visitarà Andorra en una data que encara s’ha de confirmar, però que situa entre final d’aquest any i principi del 2025, abans del referèndum per l’acord d’associació. Strzoda va apuntar que l’agenda de Macron “està extremament carregada” aquest 2024, però va assegurar que “el desplaçament està previst i estem pensant ja en un programa que el tindrà ocupat almenys durant dos dies”.

Patrick Strzoda a la recepció del Consell.

tracking