Consell General

El PS demana que les pensions dels no residents es revalorin segons l'IPC

Alís i Pujol en la roda de premsa, ahir.PS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata considera que l’augment de l’índex de preus de consum (IPC) que haurien de rebre les persones que perceben una pensió de jubilació i actualment no viuen a Andorra ha de ser el 4,6% que s’aplica a Andorra i no del 3,4% que estableix la mitjana europea. Així ho van exposar ahir en una roda de premsa la primera secretària del partit, Marta Pujol, i el vocal al comitè executiu Gerard Alís. Els dos representants de la formació van subratllar el fet que el Copríncep francès hagi considerat que la mesura de no apujar les pensions d’aquestes persones era “discriminatòria i inconstitucional”.

Des del Partit Socialdemòcrata s’ha argumentat que el lloc de residència de les persones jubilades no pot ser una raó de discriminació “perquè són pensions contributives i tothom ha cotitzat a la CASS el mateix percentatge del salari”, i es va posar èmfasi que són unes 5.000 les persones que estan perjudicades per la decisió que van aprovar tots els grups parlamentaris, a excepció dels socialdemòcrates.

En aquest sentit, Pujol va subratllar que l’aprovació i l’augment de l’IPC a les pensions de jubilació de no residents al Principat es produeixi “al més aviat possible” i no s’esperi fins al juliol per fer-ho, tal com va declarar la setmana passada el síndic general, Carles Ensenyat, als mitjans de comunicació.

A la sessió de l’1 de febrer passat, en el marc de l’examen i votació del projecte de llei de pressupost per a l’exercici del 2024, el conseller general Pere Baró va manifestar públicament que el PS estava en contra de l’esmena presentada pels grups de la majoria, la qual excloïa les persones jubilades que viuen fora d’Andorra de l’augment de l’IPC a les seves pensions, i que va ser l’única formació parlamentària que va mostrar el seu posicionament contrari a aquesta en considerar-la “discriminatòria” i que “pot incomplir un tractat internacional”.

Així mateix, els socialdemòcrates es queixen per haver-se quedat “sols en la reclamació de reobrir dita esmena, ja que cap altre grup parlamentari de l’oposició ni el conseller general no adscrit hi van estar d’acord”. El conseller general també va lamentar no poder dur al Tribunal Constitucional l’esmena.

tracking