Sistema financer

Els Cierco se salven de la inhabilitació i la multa per la gestió de BPA per un defecte de forma

El Tribunal Superior anul·la la sanció imposada per l’AFA per un defecte de forma

Joan Pau Miquel i Higini Cierco.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inhabilitació i la multa imposada per l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) als germans Higini i Ramon Cierco i a Joan Pau Miquel per les irregularitats que l’organisme considerava que havien comès en la gestió de la desapareguda BPA han quedat sense efecte per una sentència recent de la sala administrativa del Tribunal Superior. La resolució es basa en un defecte de forma en l’expedient incoat pel llavors INAF i ara AFA que n’implica la nul·litat. La decisió de l’entitat de control financer assenyalava irregularitats molt greus que havien d’implicar el vet de per vida als tres per exercir càrrecs d’administració o direcció general en el sistema financer i una multa de 224.000 euros a cadascú. Però la mesura tenia un defecte inicial, no identificar els afectats.

El TS estima el recurs d’apel·lació que havien presentat els exmàxims accionistes i l’exdirector general de BPA a la sentència de la Batllia. Al·legaven que “no van ser objecte d’incoació de cap expedient sancionador, com tampoc la resta de persones físiques contra les quals finalment s’han imposat diverses accions”. La sentència recull el que diu la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer i que és que l’INAF “notifica la incoació de l’expedient als presumptes subjectes autors i/o responsables de la possible infracció, els n’informa i explícita els articles que estableixen la sanció corresponent” i conclou que “no hi ha dubte que en el cas que ens ocupa l’acord d’inici s’adreçava a l’entitat BPA” i citant el document “contra els presumptes subjectes responsables de la possible infracció comesa per la referida societat” sense identificar-los.

Els magistrats afirmen que es tracta “d’un vici inicial que no pot entendre’s corregit per les notificacions als agents d’altres tràmits, ni pel fet que hagin tingut vista de l’expedient”, que és el que defensava l’AFA. La sentència remarca que el defecte de procediment no està en la manca de notificació d’un suposat acord d’incoació contra els sancionats, “sinó en el fet que aquest acord no existeix (l’únic que es va dictar afectava la BPA i a persones no identificades)”. I defensa que la rellevància de la sanció “obligava l’Administració a ser especialment curosa en el compliment dels tràmits legalment previstos”.

D’altra banda, el Tribunal Superior eludeix fer cap pronunciament sobre si les infraccions han prescrit o no. La resolució de l’AFA es remunta al 16 de juliol del 2020 i les accions en contra dels exmàxims responsables de BPA es van iniciar el setembre del 2020.

tracking