OBRES PER ACABAR

Enderrocar les obres del Roc de Caldes costa cinc milions

La factura per tirar a terra la part inacabada de l’establiment escaldenc s’enfilaria a entre cinc i sis milions d’euros

Aspecte exterior de la part inacabada de l'hotel Roc de Caldes.Víctor González

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Enderrocar la part inacabada de l’hotel Roc de Caldes costaria entre cinc i sis milions d’euros, segons van apuntar al Diari fonts coneixedores del projecte. L’estructura de ciment, encara sense finestres i amb interiors diàfans, és un dels set edificis inacabats a la parròquia d’Escaldes-Engordany. D’aquests, el Roc de Caldes és l’únic que va acollir-se a la pròrroga decretada pel Govern el desembre del 2022 per reprendre obres aturades. D’altra banda, a la carretera dels Vilars hi ha l’estructura d’un habitatge unifamiliar inacabada i sense llicència del comú per enllestir els treballs. La resta d’immobles tenen els permisos en regla.

Quan s’ha d’enderrocar un edifici? Segons el cinquè punt de l’article 113 bis del Reglament de construcció, quan un edifici “no compta amb els tancaments, la coberta, les façanes i els acabats exteriors finalitzats” i han passat 12 mesos des de la data de caducitat de la llicència urbanística, “el comú ha de requerir al titular de la llicència que enderroqui l’edificació en un termini de temps”. L’enderroc, segons la normativa, “és a càrrec del titular de la llicència”, però “si dins el termini fixat” per a l’enderroc “el titular de la llicència no executa el que ordena el comú, ho fa el mateix comú”.

En el mateix reglament, aprovat el 20 de maig del 2020, el Govern va introduir una disposició transitòria que donava un termini de 18 mesos, a comptar des del 27 de maig, data de publicació del text al BOPA, perquè els titulars d’edificis inacabats poguessin presentar una sol·licitud al comú per reprendre les obres. El 10 de desembre, 15 dies després de la finalització d’aquest període, l’executiu va modificar la disposició transitòria per ampliar el termini de presentació de sol·licituds fins al 15 de març. La propietat del Roc de Caldes va acollir-se a aquesta pròrroga.

Com que es tracta d’una intervenció que comporta un augment del volum construït respecte del ja existent, l’ampliació del Roc de Caldes té la consideració d’obra major. Segons la modificació del Reglament de construcció del 30 de novembre del 2022, per regla general el termini d’iniciació de les obres majors és de dos anys i, el de finalització, de tres. La pròrroga del termini d’iniciació només pot ser concedida per sis mesos, mentre que la de finalització és d’un any i mig. Esgotats els terminis, la llicència es considera caducada.

L’ampliació de l’hotel Roc de Caldes va incitar una discussió que va acabar en un litigi entre la constructora Cevalls del Grup Heracles i la societat Asdepic SA, propietat del Grup Cachafeiro, titular de l’immoble. Els promotors de l’ampliació no van satisfer els pagaments i la constructora va portar el cas als jutjats. La situació es va acabar solucionant amb un acord milionari extrajudicial el juliol del 2017. No obstant això, l’acord no estipulava res pel que fa a la continuïtat de les obres. De fet, la paralització dels treballs va arribar després de diversos incompliments per part de la propietat que dificultaven seguir el pla de treball. Modificacions en els projectes, problemes de certificacions i treballs no pressupostats i que la propietat volia que se’n fes càrrec la constructora. A més, des del començament de les obres, els promotors van canviar d’arquitecte, de responsable del control de qualitat i de constructors. Tot plegat va acabar amb un desacord general i amb el cas als tribunals.

EL PROJECTE

1 L’ENDERROC, ENTRE CINC I SIS MILIONS D’EUROS

Enderrocar la part inacabada de l’hotel Roc de Caldes tindria un cost d’entre cinc i sis milions d’euros, segons fonts coneixedores del projecte.

2 SET EDIFICIS INACABATS A ESCALDES

Actualment hi ha set edificis per acabar a Escaldes-Engordany. Cinc tenen permisos per acabar-los. El Roc de Caldes va acollir-se a la pròrroga.

3 MESURES DE GRÀCIA DEL GOVERN

El Roc de Caldes va beneficiar-se de les mesures de gràcia aprovades pel Govern el 2020 i el 2021 per allargar el termini per enllestir obres inacabades.

tracking