ADVERTIMENT DE L'APDA

Primera 'sanció' a una immobiliària per excedir-se en la petició de dades a un ciutadà

Un ciutadà va denunciar que per visitar un pis li reclamaven informació bancària

La cap de l'Agència de Protecció de Dades (APDA), Resma Punjabi.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Permís de residència, certificat bancari amb referències, dades de la domiciliació i nom del gestor del compte i informació laboral és el que li demanava una immobiliària a un ciutadà que s’havia mostrat interessat en un pis de la parròquia d’Encamp publicitat al seu web. Totes aquestes dades sensibles únicament per l’interès a visitar-lo. Sorprès, l’afectat va traslladar els fets a l’Agència de Protecció de Dades (APDA). I el cas s’ha convertit en el primer d’aquest àmbit sancionat per l’APDA. Però es tracta únicament d’un advertiment, amb la qual cosa l’incompliment no suposarà multa. L’APDA va avisar, però, que una infracció d’aquesta mena pot costar entre 30.001 i 100.000 euros.

La queixa de l’afectat va suposar l’obertura d’un expedient d’ofici per part de l’APDA, que va reclamar a la immobiliària la base legitimadora per a la recollida de dades, quin criteri se seguia per demanar-les, com es conservaven i els formularis de consentiment i la clàusula informativa. La contesta de la immobiliària va permetre constatar que s’estava incomplint la legislació perquè es vulnerava el principi de minimització de dades, les condicions de consentiment i la clàusula informativa. A grans trets, l’organisme va constatar que s’excedia amb la quantitat de dades reclamades per comprovar que l’interessat en l’immoble tenia residència i treball estable al país, i que no constava al formulari de petició de dades ni un apartat de consentiment ni un que informés de la motivació de la demanda. L’APDA ha ordenat a la immobiliària que a partir d’ara les operacions de tractament s’ajustin a les disposicions que marca la Llei de protecció de dades.

L’organisme va recordar que s’ha obert una consulta pública per tal de recollir aportacions per a la guia que regula la protecció de dades al sector immobiliari (orientativa i no vinculant) amb la finalitat de fer-la com més consensuada millor. La quantitat de dades personals que es reclamen als inquilins potencials per verificar que són solvents és una queixa recurrent de les persones que cerquen pis.

tracking