Seguretat Social

La CASS va descobrir el desembre del 2022 el sobrepagament de pensions

La petició d'una assegurada va servir per comprovar les irregularitats en les retribucions

Josep Escoriza i Marc Galabert en la compareixença avui al Consell per l'afer de les pensionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La CASS va saber el desembre del 2022 que s'estava pagant de més per les pensions d'invalidesa del grup 1 perquè no s'estaven fent els controls per regularitzar les retribucions en funció del sou que rebia l'assalariat. És la data que ha donat el director general de la CASS, Josep Escoriza, en la compareixença d'aquest matí amb el president de la parapública, Marc Galabert, a la comissió al Consell General per detallar quan comença a actuar la parapública per solucionar l'error que estaven cometent.

Escoriza ha explicat que la situació es va descobrir perquè una beneficiària d'una pensió d'invalidesa va presentar un recurs al consell d'administració de la Seguretat Social per demanar informació sobre el que cobrava i es van adonar que del sobrepagament que hi havia des de feia temps. La parapública va alertar de l'error en les pensions a Afers Socials per primera vegada l'agost del 2023 amb una trucada de la presidenta de la CASS en aquell moment, Montserrat Capdevila, a la ministra Trini Marín. El 26 de setembre de l'any passat la parapública demana el primer informe jurídic per determinar què es podia fer per regularitzar la situació, segons ha detallat, i el consell d'administració va decidir el 25 d'octubre encarregar un informe d'investigació. La setmana passada, el 30 de gener, es va adjudicar el forensic a Deloitte, que tindrà a finals de febrer els primers resultats.

La segona comunicació amb Afers Socials va ser presencial, per avisar que la CASS havia previst fer un procés de regularització i la reclamació del deute pel pagament de més es va fer el 13 de novembre passat, amb l'assistència dela ministra Trini Marín i tècnics dels departaments d'Economia, Finances i Salut. En aquella trobada es va plantejar la possibilitat de planificar vies de suport per part d'Afers Socials per a les persones afectades. I hi va haver una tercera reunió pel mateix motiu l'11 de gener d'aquest any. Galabert ha explicat que en aquesta reunió des del ministeri se'ls va dir que avisarien el Govern del que estava succeint i aleshores es va fer el 16 de gener la trobada amb el cap de Govern, Xavier Espot, on se li va exposar "tota" la situació.

Els responsables de la CASS ha indicat que la revisió de les pensions d'invalidesa es feia de manera puntual i durant el 2021 es van regularitzar les retribucions a 34 beneficiaris per un import de 9.438 euros. I han destacat que entre el 2017 i el 2022 es va incrementar un 30% el nombre de pensionats per invalidesa del grup 1.

tracking