Consell de ministres

Indiferència del Govern per les declaracions de Le Pen sobre el català

Casal recorda que les relacions d’Andorra són amb el cap d’Estat i no amb l’Assemblea

Casal es dirigeix a iniciar la roda de premsa, ahir.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va evitar ahir iniciar una polèmica amb la dirigent francesa d’extrema dreta Marine Le Pen, sobre les declaracions que va fer contra la futura llei del català i el risc del francès a Andorra. El ministre portaveu, Guillem Casal, es va mostrar indiferent davant aquestes manifestacions i va remarcar que les relacions institucionals amb França es fan amb el president de la República i copríncep, Emmanuel Macron, alhora que va remarcar que s’ha avançat molt en el reequilibri amb l’estat veí.

Tanmateix, va recordar que França també va aprovar una llei similar destinada a protegir el francès i és obligat tenir-ne un coneixement mínim per treballar-hi. Amb tot, va deixar clar que l’interlocutor no és l’Assemblea Nacional, en clara referència a la diputada de Reagrupament Nacional.

Seguint amb França, Guillem va fer referència al viatge del cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Finances, Ramon Lladós, que es van reunir dimarts amb el governador del Banc de França, François Villeroy de Galhau, que va oferir suport en l’aplicació del protocol dels serveis financers que estableix l’acord d’associació amb la Unió Europea. Andorra ha demanat que el banc sigui el prestador de darrera instància. Casal va assegurar que hi ha un pla alternatiu per si els andorrans rebutgen l’acord, un escenari que va descartar.

El ministre va indicar que “queda un mes i mig perquè es comencin a esgotar els primers permisos dels refugiats ucraïnesos”, i va dir que el Govern és conscient que ja fa dos anys que es van atorgar aquests permisos i que “els ministeris d’Afers Socials i Justícia i Interior tenen una reunió pròximament en l’àmbit polític i tècnic per trobar la solució a aquesta situació i puguin continuar residint al nostre país mentre que al seu continua el conflicte bèl·lic”.

El Govern va aprovar nous convenis amb dos centres sociosanitaris per sumar 24 places concertades de residència assistida per a gent gran, arribant així a un total de 246 places disponibles.

Casal va recordar que hi ha “50 persones” en llista d’espera per accedir a una residència, 32 de les quals ja estan ingressades en algun geriàtric privat esperant obtenir una plaça concertada. Les 18 restants es troben a casa seva, on se’ls fa seguiment des de l’àrea de serveis sociosanitaris.

tracking