Comissió d'enquesta

La CASS, al punt de mira

La majoria dona suport a la proposta de Concòrdia, el PS i Liberals de crear una comissió d’enquesta per anar al fons de l’afer

El ple del Consell General durant la sessió dels pressupostos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Front comú del Consell General per esclarir l’error en el pagament durant anys de les pensions d’invalidesa del grup 1. La proposta que Concòrdia, el PS i Liberals van llançar a la teulada de la majoria ahir al matí en una roda de premsa va rebre la conformitat, en una altra roda de premsa però a la tarda, de Demòcrates i Ciutadans Compromesos. “Volem aclarir la veritat, és un tema sensible de diners públics”, va manifestar el president del grup parlamentari de Demòcrates, Jordi Jordana, que es va mostrar “d’acord” a utilitzar tots els mecanismes legals “fins a les últimes conseqüències”.

Tanmateix, es van voler mostrar “prudents” i no van voler avançar com procedir en el futur perquè “és primordial escoltar el que ha de dir el consell d’administració de la parapública de la veu del seu president, Marc Galabert, que a petició pròpia compareixerà demà a dos quarts de deu del matí davant del Consell General per respondre a les preguntes de la comissió legislativa de seguiment i sostenibilitat de les pensions de la CASS.

La proposta de la minoria –a excepció d’Andorra Endavant, que no s’hi ha volgut sumar– és crear una comissió especial d’enquesta per tenir “una imatge completa del que ha ocorregut”, va expressar el president de Concòrdia, Cerni Escalé, que va estar acompanyat de Judith Salazar (PS) i Víctor Pintos (Liberals). “És molt difícil prendre una decisió rigorosa i verificada sense saber la responsabilitat última”, va apuntar Salazar, i per això han fet una demanda d’informació al Govern per veure la magnitud total de la negligència de la parapública.

Aquest és el primer pas, segons va explicar la consellera, que vindrà seguit per la compareixença de Galabert i la creació de la comissió d’enquesta. Jordana, tot i mostrar el seu suport a la proposta de la minoria, va comentar que “hauria estat un detall si ens haguessin proposat participar en l’enquesta des d’un principi”. En la mateixa tessitura es va expressar la presidenta suplent del grup demòcrata, Maria Martisella, que va criticar la manca de “mà estesa” i va puntualitzar que “la creació d’una comissió d’enquesta necessita ser votada en Consell i aprovada per la majoria”. Martisella, com Jordana, va mostrar molts dubtes referents a aquesta comissió d’enquesta sobre quines són les línies mestres, les quals creu que sorgiran després de les declaracions de demà de Galabert. Tanmateix, la majoria es va mostrar receptiva i Jordana va dir que “si cal, liderarem la comissió”. Tot i això, Martisella va manifestar que vol que el mecanisme “sigui operatiu” i que no funcioni únicament “de cara a la galeria”.

Tant la majoria com la minoria estan pendents, també, de l’informe encarregat per la CASS per investigar els fets. Per la seva banda, Escalé va fer referència a l’informe, el qual considera “una irregularitat i que entra en conflicte d’interès” que la parapública s’autoinvestigui. El mateix opina que sigui el Govern qui condueixi la investigació, i per això confia en la centralitat del Consell General a través de la comissió d’enquesta. El president parlamentari de DA també va veure com un “hàndicap” que sigui la caixa andorrana que s’investigui a si mateixa, però va recordar que el Consell també pot proposar un informe complementari si hi ha dubtes sobre la parcialitat de l’escrit.

En allò que sí que van coincidir tots els grups parlamentaris és en la decisió presa. Jordana va defensar la condonació del deute com un error administratiu en què “no es pot fer responsables les persones vulnerables que van rebre els diners ni aquells que ja se’ls havia extingit el deute”. Una decisió “controvertida”, segons Jordana, que “avui tornaríem a prendre”, però com recorda el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va ser presa per “unanimitat” dels consellers i dels grups polítics. Salazar va matisar aquest argument perquè malgrat “ser un error administratiu, s’està fugint de la realitat que són tots els cotitzants qui es fan càrrec d’aquesta despesa”. Cal recordar que les pensions del grup 1 són les d’assegurats que tenen certa invalidesa però poden treballar i, per tant, l’import de la pensió va en funció del sou que reben cada mes.

tracking