CRISI DE L'HABITATGE

Multitudinària

Unes 2.500 persones, segons l’organització, un miler, segons la policia, recorren l’eix comercial per reclamar solucions

Lectura del manifest a l'antiga caserna de bombers.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una manifestació massiva. Unes 2.500 persones, segons l’organització, poc més d’un miler, segons fonts de la policia, van sortir al carrer ahir al vespre per denunciar que cada vegada més ciutadans del país tenen dificultats per accedir a un habitatge digne.

La marxa va començar a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany, punt de sortida del recorregut imposat pel ministeri de Justícia i Interior. Brandant pancartes com “lloguer impagable, poble imparable”, “habitatge digne, prou d’abusos”, “Espot dimissió” i “Conxita Malson”, els manifestants van baixar per les avingudes Carlemany i Meritxell sota la mirada atenta dels agents de policia que els escortaven. (La majoria de turistes, més distrets, repassaven l’escena amb un cop d’ull ràpid, la comentaven breument i tot seguit entraven a la botiga més propera per no pensar-hi més.)

El protagonisme de la mobilització va ser de la gent anònima, però diverses figures de la política andorrana hi van donar suport. Cerni Escalé, conseller general de Concòrdia, va assenyalar que encara cal fer molta feina per afrontar el problema. La pròrroga dels lloguers fins al 2027, aprovada el 28 de novembre per la cambra legislativa en el marc de la Llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges, “evita que la situació empitjori, però no resol el problema”. “Hem d’anar a l’arrel del problema d’accés a l’habitatge”, va concloure Escalé. Segons el líder de Concòrdia, la solució passa, entre d’altres coses, per modificar la Llei d’inversió estrangera.

Pere Baró, per la seva part, conseller general i president del Partit Socialdemòcrata, va assenyalar que “és urgent en aquest moment atendre les necessitats dels ciutadans”. Baró va assegurar que “la gent no només es mobilitza pel problema d’accés a l’habitatge”, sinó també per la “pèrdua generalitzada de poder adquisitiu”.

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va participar en la manifestació “per ser al costat de la gent”. La mandatària va afirmar, a més, que l’executiu i el conjunt de polítics del país haurien de prendre nota de mobilitzacions com aquestes: “La pilota s’ha fet cada vegada més grossa. Cal treballar per posar-hi solució.”

Per la seva part, Segi González, que va assistir a la manifestació “a títol personal” i no com a candidat d’Enclar a les eleccions comunals d’Andorra la Vella, va assistir a la protesta per ajudar a fer més visible el problema. “Hem de trobar solucions a curt, mitjà i llarg termini. No podem continuar així”, va afirmar.

La manifestació va desenvolupar-se sense incidents remarcables. La policia, que va activar més de 110 agents per al dispositiu de seguretat, va obrir pas als manifestants amb dues furgonetes i efectius a peu. El centre estava a vessar de visitants gaudint del pont de la Puríssima.

La protesta va ser sorollosa. Els crits dels manifestants, acompanyats de l’esgarip eixordador dels xiulets i el repic incessant de cassoles, no van afluixar ni un moment. En passar per la vora dels establiments de perfumeria Júlia, propietat de la família del cap de Govern, Xavier Espot, va sentir-se un udol de desaprovació. El líder de l’executiu, de fet, va ser la diana de la majoria de càntics dels manifestants. Després de fer la volta per la Rotonda, la manifestació va desembocar a la plaça de l’antiga caserna de bombers, on representants de l’USdA i la Coordinadora per l’habitatge van llegir un manifest.

tracking